Nejčastěji se nakazí lidé ve věku mezi pětadvaceti a čtyřiatřiceti lety. Kromě homosexuálních mužů jsou druhou nejrizikovější skupinou heterosexuální muži i ženy, tvoří necelou pětinu všech nakažených. Závislí, kteří si drogu píchají do žil, zaujímají v žebříčku třetí místo. „Nemocných každý rok přibývá, loni jsme zaznamenali 266 nových případů, letos jich bude více," upřesnil Marek Malý ze Státního zdravotního ústavu.

Podle lékařky z Fakultní nemocnice Brno Svatavy Snopkové ve zvýšeném počtu nakažených hraje roli nedostatečná osvěta. „Informovanost lidí všech věkových skupin a dokonce i mezi některými zdravotníky je bohužel stále velmi nízká," podotkla Snopková, která se zabývá léčbou infekčních chorob. Včasné zjištění nákazy přitom podle ní může významně zlepšit vyhlídky na úspěšnou léčbu.

S tím souhlasí i brněnský praktický lékař Petr Tomandl. „Co se povědomí o nemoci týká, je co dohánět. Informační kampaň bych zaměřil zejména na mladé lidi ve školách," poznamenal.

O zlepšení situace se tento týden pokusilo při Evropském testovacím týdnu HIV několik organizací zaměřujících se na prevenci tohoto onemocnění. Na několika testovacích stanicích vyšetřili zájemce bezplatně a anonymně. Otestovat se lidé mohli v posledních dnech například v Poradenském centru R-R Brno organizace Rozkoš bez rizika nebo v HIV poradně Státního zdravotního ústavu v brněnské Gorkého ulici. „Za tři testovací dny jsme vyšetřili kolem šedesáti lidí," upřesnila zdravotní sestra z HIV poradny Zdena Borecká.

Podle dosavadních výsledků poradny se zatím nikdo z příchozích nenakazil. „Nejčastěji na testy přišli homosexuální vysokoškolsky vzdělaní muži, lidé, kteří cestovali do zahraničí, drogově závislí nebo třeba lidé s novým partnerem," uvedla Borecká. Problém se podle ní netýká jen mužů, na test přišla třetina žen.

Potvrzuje to Snopková. „Nakazit se může každý. Nelze ani spoléhat na specifické příznaky, chorobu jich totiž mnoho nedoprovází. Onemocnění je sice léčitelné, nelze je ale zcela vyléčit. Nemocný musí do konce života pravidelně brát léky," shrnula. Nejjistější prevencí je podle odborníků omezit rizikové sexuální chování a při jakémkoliv podezření se nechat okamžitě otestovat.