Nejdřív poznejte skutečný život, pak teprve jděte do velké politiky, vzkazují svým nástupcům někdejší lídři kandidátek na jižní Moravě. A dodávají: Ve sněmovně jsme sice získali nové zkušenosti, ale stálo nás to hodně sil a mnohdy také vystřízlivění. Deník Rovnost v minulých dnech oslovil bývalé jedničky na kandidátkách do poslanecké sněmovny, které se už z vrcholné politiky stáhly. Aby okomentovaly současnou politickou situaci a tiply si, jak volby skončí.

Volby zřejmě vyhrají sociální demokraté, shodují se všichni z nich. A samozřejmě i bývalá jihomoravská jednička oranžových Václav Grulich. Ten od roku 1992 do roku 2002 seděl v parlamentu a mezi roky 1998 a 2000 dokonce ve vládě. „Věřím, že ČSSD vyhraje. A bude ji volit dost lidí na to, aby sestavila vládu," zdůraznil nyní jedenaosmdesátiletý politik.

Údajné vnitřní spory mezi křídlem příznivců Bohuslava Sobotky a Michala Haška jsou podle něj vykonstruované. „Není to ve skutečnosti tak hrozné. Jednou je prostě lídrem Slávek Sobotka," řekl.

V sobotním vydání Deníku Rovnost si přečtěte také rozhovory s bývalým poslancem za moravské hnutí Janem Kryčerem a s dramatikem a bývalým poslancem ODS Milanem Uhdem.

Na bývalého poslance a lídra Hnutí za samosprávnou demokracii – Společnost pro Moravu a Slezsko z let 1990 až 1996 Jana Kryčera už sice mnoho lidí zapomnělo, přesto v politice ve Sdružení nestraníků dál působí. „Když reálně posoudím svoje možnosti a osobní vlastnosti, kandidovat do poslanecké sněmovny už nechci. Teď se spíše soustředím na poradenství pro starosty, kteří pod námi kandidovali," uvedl Kryčer.

Politici by podle něj měli předtím, než jdou do voleb, pracovat jako normální lidé. „Všem doporučuji, ať si vyzkouší se živit jako zaměstnanec, živnostník nebo podnikatel. Ať to nejsou rychlokvašky, které jdou ze školy přímo do parlamentu," vzkázal.´

Vystřízlivění přinesla funkce v poslanecké sněmovně dramatikovi Milanovi Uhdemu. „Se všemi iniciativami jsem sice nejdříve narazil na vstřícnou reakci, ale poté pro to stejně nikdo nehlasoval," podotkl nynější předseda Rady České televize. Ten také od voleb očekává výrazné vítězství ČSSD.

Podobný osud jako Kryčer má někdejší lídr zelených Miroslav Rokos. Také on ještě pro svou stranu pracuje, ale už jen jako manažer. „Kandidovat jako zmocněnec strany ani nemůžu," poznamenal Rokos, jehož strana patří k dlouhodobým kritikům současné politické garnitury.