Podle hejtmana Bohumila Šimka by bylo vytvoření místa manažera ideální řešení pro ukončení sporů v organizaci. U záchranářů totiž stále trvá stávková pohotovost. „Práce mediátora, který situaci delší dobu zkoumal, ukázala, že dlouhodobě vázne komunikace mezi zaměstnanci a vedením. Chceme proto najmout specialistu, který bude komunikátorem mezi oběma stranami,“ uvedl Šimek.

Nového manažera určí výběrové řízení a peníze na jeho služby poskytne ze svého rozpočtu kraj. „Vybraný člověk by měl být zároveň odborník, který do budoucna nastaví celý personální systém,“ řekl jihomoravský hejtman.

Zaměstnanci jihomoravské záchranky svolali na úterý konferenci. Informovali mimo jiné o tom, že stanovisko proti odborářům podepsalo od pátečního odpoledne dvě stě šestnáct lidí.
Odbory uráží naši práci a nezastupují všechny, říkají zaměstnanci záchranky

S vytvořením nového místa souhlasí i ředitel krajské záchranné služby Klusák. „Jsme ale teprve na začátku. Jestli bude skutečně užitečný, to můžeme říct až po nějaké době,“ poznamenal Klusák.

Podle předsedy odborů Zrzy by bylo jediným důvodem ke zrušení stávkové pohotovosti odvolání stávajícího ředitele. „Najmutí experta by určitě mohlo některé věci vyřešit. My nicméně stále trváme na odvolání ředitele Klusáka, protože za většinu problémů může on,“ reagoval předseda odborů.

Spor v jihomoravské záchrance se táhne už skoro dva roky.

Ilustrační foto.
130 tisíc odborářů: stávková pohotovost na podporu záchranářů z jihu Moravy

VIKTORIE POKORNÁ