Nemocnicím doporučili uzavření před návštěvami hygienici. „Nyní ale u nás není žádný pacient, který by měl vážné příznaky chřipky," řekl v pátek ředitel nemocnice v Břeclavi Jiří Jurník.

Kde zavřeliNemocnice Břeclav
∙ od pátku 6. ledna
Nemocnice Hodonín
∙ od soboty 7. ledna
Nemocnice Hustopeče
∙ od pátku 6. ledna
Nemocnice Znojmo
∙ od soboty 7. ledna

Podle hygieniků stoupl počet lidí s respiračními problémy oproti předchozímu týdnu o čtyřicet procent. Na jižní Moravě je nyní nemocnost nad hranicí osmnácti set ze sta tisíc lidí. „Jedná se jak o chřipková, tak o nechřipková onemocnění," uvedla epidemioložka Radka Boháčová.

Chladné počasí se podepsalo například na zdraví Lenky Hauerlandové z Vracova na Hodonínsku. „Měla jsem zvýšenou teplotu a ucpaný nos, byla jsem unavená. Na nemoc jsem brala různé doplňky stravy ve formě vitamínů, pastilky na bolest v krku a pila jsem hodně bylinkového čaje s medem," svěřila se žena.

Další lidé vyhledávají lékařskou péči. Vzrůstající množství pacientů registrují na pohotovosti hodonínské nemocnice. „Na lékařské službě první pomoci evidujeme asi padesátiprocentní nárůst. U některých našich pacientů by to mohlo zkomplikovat léčbu," uvedla tamní ředitelka Věra Dostálová k zákazu návštěv.

Onemocnění mimo jiné zasahuje do stavů ve školách a školkách. Třeba mateřinka v Lanžhotě na Břeclavsku se s problémy potýká opakovaně. „Před Vánocemi to byly střevní chřipky a teď vidíme, že nemoci řádí dál. Máme pětaosmdesát dětí, ze kterých onemocněla čtvrtina," sdělila učitelka Markéta Procházková. Návštěvám přístupnou nemocnicí zatím zůstala ta v Kyjově na Hodonínsku.