Speciálně upravené letadlo pro převoz pacientů vzlétlo z vojenského letiště v pražských Kbelích v neděli v jedenáct hodin dopoledne a na letiště v chorvatském Zadaru, odkud čeští turisté vyrazili zpátky domů, dosedlo o hodinu později. Konvoj se zraněnými, které převážely sanitky a policejní vozy, se při převozu do Zadaru zpozdil. Letadlo, které odstartovalo kolem šesté hodiny večer, navíc čekala ještě zastávka v Záhřebu, kde se připojila vážněji zraněná šedesátiletá turistka.

Armádní speciál tak dosedl na letiště v brněnských Tuřanech až těsně před osmou hodinou večer. V Brně z něj vystoupilo jedenadvacet turistů, kteří zamířili do Vojenské nemocnice k vyšetření, zbytek vyrazil do Prahy, kde přistál kolem deváté hodiny večerní.

V Brně letoun zamířil do části, která slouží jako zázemí letiště. Jeho správa do něj vpustila příbuzné cestujících v jejich osobních autech. "Cestující byli odbaveni v mimořádném režimu v zázemí letiště, nikoli tam, kde je to běžné. Chtěli jsme jim i jejich příbuzným dopřát určité soukromí a pohodlí," pronesl ředitel letiště Tomáš Plaček. Příbuzní raněných se na brněnském letišti scházeli už dlouho dopředu.

Tři lidé vyrazili k moři

Z třiačtyřiceti cestujících, kteří tragickou nehodu přežili, jich vládní Airbus A319 domů nakonec dovezl čtyřiadvacet. Na palubě letounu byli při cestě lékaři a psychologové. Tři pacienty odvezly domů sanitky a celkem pět lidí odjelo auty. Tři turisté se rozhodli vyrazit k moři.

V Chorvatsku je hospitalizováno ještě sedm lidí, jejichž transport do České republiky by nyní podle Božetěcha Jurenka z Vojenské zdravotní služby nebyl vzhledem ke zdravotnímu stavu výhodný. Pět zraněných ještě zůstává v nemocnici v Gospiči, dva z nich jsou na jednotce intenzivní péče. 

Dvě třináctileté sestry, které byly mezi trojicí nejhůře zraněných, a které se léčí na specializované klinice v chorvatském hlavním městě, lékaři v sobotu pozdě večer operovali. Ta, která je ve vážnějším stavu, ale podle serveru Jutarnji ještě není při vědomí. Utrpěla mimo jiné těžké poranění hlavy. U obou dvojčat jsou jejich rodiče. O převozu pacientů, kteří zůstali v Chorvatsku, se rozhodne v příštím týdnu.

Muž, který řídil, je mrtvý

Autobus cestovní kanceláře Atlas Adria z Brna havaroval v sobotu okolo čtvrté hodiny ranní na chorvatské dálnici A1 u tunelu Krpani. Osm lidí zahynulo, čtyřicet turistů bylo hospitalizováno s lehčími zraněními v Gospiči a tři vážně zraněné osoby skončily v nemocnici v Záhřebu.

Chorvatští vyšetřovatelé stále neoznámili první výsledky pátrání po příčinách nehody. Podle prvotních informací ji pravděpodobně způsobil mikrospánek řidiče. Ten byl podle českého policisty Luboše Turka, jenž pomáhal v nemocnici hlavně s tlumočením, okamžitě mrtvý. Řekl to v rozhovoru pro deník Blesk. Druhý z řidičů v době nehody spal a vůbec nevěděl, co se stalo. Vyvázl jen s oděrkami a pohmožděninami.