Například ve Znojmě ví, že z vlastních peněz přidat nezvládnou. „Požádali jsme o peníze vedení kraje a města. Doufáme, že je dostaneme ještě před prvními výplatami v únoru," prohlásil ředitel znojemské dopravní společnost Psota Petr Chadim.

Třeba v Tišnově plánuje vedení tamního ČSAD Tišnov ubrat řidičům na benefitech a peníze použít na vyšší mzdy. „Zatím to tak provedeme. Snažíme se ale věc řešit s vedením kraje," sdělil člen představenstva společnosti Ladislav Sova.

Krajský úřad, který regionální dopravu objednává, má v rozpočtu na příští rok rezervu 150 milionu korun, kterou na zvýšení platů chce uvolnit. „Čekáme na stanovisko antimonopolního úřadu, jestli vůbec smíme," uvedla mluvčí úřadu Monika Brindzáková. Kraj smlouvy na většinu autobusových linek vysoutěžil, a bojí se tak postihu, pokud by platby zvýšil.

Zvýšení ale vítají odbory. „Je to dobrý základ, ale mzda by měla být ještě vyšší. Při zodpovědnosti, jakou řidiči mají, považuji za optimální 150 korun za hodinu," okomentoval předseda brněnského Odborového svazu dopravy Libor Weinstein.

Dopravního podniku v Brně se zvýšení minimálních mezd nijak nedotkne. „Naši zaměstnanci minimální nepobírají," prohlásil provozní ředitel podniku Jan Seitl.

Problém se zvýšením platů mají i v nemocnicích. Tam mají mzdy stoupnout o desetinu. „Přidáno dostanou lékaři, zdravotní sestry i sanitáři. Mzda se u nás zvýší celkem pět a půl tisícům lidí," potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Beatrix Křížová.

Vyšší platy zdravotníků má pokrýt úhradová vyhláška na rok 2017, která navyšuje příjmy roku 2016 řádově o šest procent. Podle mluvčí brněnské Fakultní nemocnice u Sv. Anny Petry Veselé však zcela stačit nebude. „V naší nemocnici nastává problém v centrové péči, jejíž nárůst vychází z roku 2015 a neodpovídá ročnímu nárůstu v nemocnici. Zbytek z navýšení příjmů padne na úhradu centrové péče a ani nebude stačit. Vyhláška tedy z našeho pohledu nárůst platu nepokryje, protože je pro nás přednější úhrada péče pacientů," vysvětlila.

Od září letošního roku se zvýšily o šest procent také platy učitelů. Nepedagogičtí pracovníci si přilepšili o čtyři procenta. Vyšší výdělek potěšil například vyučující na Základní a mateřské škole Staňkova v brněnském Králově Poli. „Byli jsme rádi. Lepší platy obecně lákají do škol mladé lidi, namísto toho, aby neodcházeli po studiích pracovat jinam," zhodnotila ředitelka školy Jana Hlaváčková.

Průměrné mzdy řidičů na jižní Moravě v roce 2015
Adosa - 24.700
ČAD Blansko - 21.300
Vydos Bus - 20.600
ČSAD Tišnov - 24.900
ČSAD Hodonín - 22.400
ZDS-Psota - 21.000 (za rok 2016)
DPMB - 28.000 (za rok 2016)