"Dva mladí muži z Bulharska umístili skimmovací zařízení včetně lišty s kamerou ke snímání PIN kódů k platebním kartám na bankomat u jednoho ze supermarketů ve Znojmě. Zkopírovaná data z platebních karet a získaných PIN kódů k nim pak chtěli využít k neoprávněným výběrům peněz z účtů nic netušících klientů bank," uvedla krajská policejní mluvčí Petra Vedrová. Díky včasnému upozornění na výskyt podezřelého zařízení na bankomatu se hlídce znojemských policistů podařilo vytipovat dva podezřelé muže.

„Ti se pohybovali poblíž napadeného bankomatu. Policisté je zadrželi a nalezli u nich hned několik testovacích karet," informovala mluvčí.

Kriminalisté pak zjistili, že stejná testovací karta byla použita v Brně a je možné, že podobných případů mají oba muži na svědomí víc. „Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání obou mužů pro zločin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku ve stadiu pokusu. Na verdikt soudu počkají ve vazbě," dodala Vedrová.

Policisté v souvislosti s případy skimmingu upozorňují občany, aby si zejména při zadávání PIN kódu zakryli zadávanou kombinaci čísel druhou rukou, a při sebemenším podezření na nestandardní prvky na bankomatu tuto skutečnost oznámili policii na linku 158.