„Případ jsme odložili, protože se nám nepodařilo najít pachatele. Tímto rozhodnutím ovšem celou věc neuzavíráme. Dál shromažďujeme poznatky," sdělil vedoucí oddělení obecné kriminality znojemské Služby kriminální policie a vyšetřování Libor Jedlička. Podotkl, že požáry patří k případům, které dají policii při vyšetřování nejvíce práce.

„Je zřejmé, že při požáru stopy, které obvykle na místě činu zjišťujeme, prostě shoří. Práce policistů a kriminalistů je proto velmi obtížná a není náhodou, že tyto případy zůstávají bohužel poměrně často neobjasněné," dodal šéf znojemské kriminálky.

Majitel lodi reagoval na odložení případu zdrženlivě. „Usnesení jsem ještě neobdržel, proto nevím, zda je korektní, abych se k němu vyjadřoval. Postupu policie ale rozumím," uvedl Balík. Naznačil, že ani on na objasnění případu nerezignoval. „Vidím možnosti, jak celou věc posunout, a stále věřím, že se podaří pachatele dopadnout. Z pochopitelných důvodů ovšem nemohu zacházet do podrobností, " dodal Balík.

Poté, co hydrobus Dyje skončil v plamenech, Balík přivezl na přehradu další loď, jíž dal jméno Vranov. Ta zatím absolvovala zkušební jízdy. „Nyní samozřejmě kvůli klimatickým podmínkám jezdit nemůžeme, ale věřím, že na jaře zahájíme již plnohodnotný provoz," avizoval nezdolný podnikatel.

Požár loď kotvící nedaleko hráze vranovské přehrady zničil loni sedmého června v nočních hodinách. „Krátce po druhé hodině noční nám zavolal na tísňovou linku náhodný svědek. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice ve Znojmě a dobrovolné jednotky z Vranova nad Dyjí, Šumné a Starého Petřína," uvedl tehdejší mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Při příjezdu hasičů byl již interiér motorové lodi v plamenech. „Oheň se podařilo dostat pod kontrolu krátce po třetí hodině ranní, likvidaci požáru hasiči ukončili v pět hodin," informoval Haid.

Palivové nádrže v zadní části lodi, v nichž mělo být zhruba tisíc litrů nafty, oheň naštěstí nezasáhl. Po týdnu prohořelý vrak zlikvidovala a odvezla odborná firma.

Přesně měsíc po požáru, v den plánovaného slavnostního křtu plavidla, uspořádal Balík s přáteli benefici.

Koncem srpna pak ze Slovenska přijel na speciálním tahači další hydrobus. Sedmadvacet metrů dlouhá loď Vranov pojme až sto padesát pasažérů a majitel ji chce uvést do provozu ještě letos.