„Celkem evidujeme pět případů z února a března letošního roku. Třiadvacetiletý muž postupoval vždy stejným způsobem. Vydával se za policistu, zastavoval polské řidiče a požadoval po nich pokutu za rychlou jízdu. Nechal si předložit doklady a jejich vrácení podmiňoval uhrazením sto až šesti set eur v hotovosti," popsala případ policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

To, že si mladík vybíral zřejmě jen polské řidiče, mělo dva důvody. „Pravděpodobně předpokládal, že budou spěchat a dají tedy přednost rychlému uhrazení pokuty, aby mohli pokračovat v cestě. Zastavoval je totiž vždy mezi zhruba devátou a jedenáctou hodinou večer, o víkendech, tedy v době kdy zpravidla po této silnici jezdí Poláci dojíždějící do Rakouska za prací," uvedl zástupce vedoucího znojemského územního odboru policie Mojmír Březík.

Nakoupil na internetu

Druhým důvodem mohlo být, že jeho takříkajíc policejní převlek nebyl dokonalý. „Měl služební policejní tričko a nášivku. Prokazoval se ovšem odznakem městské policie. Všechny tyto věci pořídil v internetových obchodech," doplnil vyšetřovatel Petr Bednařík.

Od tří řidičů vybral v přepočtu téměř dvacet tisíc korun. „Peníze použil pro vlastní potřebu, byl nezaměstnaný," uvedl dodal Bednařík s tím, že mladíkovi také imponovala práce policistů a snad i proto se ji pokoušel nepoctivě napodobit. „Vyšetřování případu nebylo snadné, začínali jsme jen s hrubým popisem pachatele, neúplnými údaji o registrační značce a pár dalšími poznatky. První informace jsme získali od jednoho z řidičů, který se na nás obrátil, protože mu postup údajného policisty přišel podivný," přiblížil počátek vyšetřování kriminalista Marcel Med.

Postupným shromažďováním stop a informací se dostali muži zákona na horkou stopu mladého pachatele. „Nakonec ho kolegové zadrželi čtyřiadvacátého března v nočních hodinách u mackovické křižovatky, přímo při dalším pokusu inkasovat pokutu. Zadržení ho velmi překvapilo, ani se nepokusil postavit se na odpor," dodal Med.

O tom, jak přesně se policisté podvodníkovi dostali na kobylku, nechtěli kriminalisté příliš hovořit. „Odhalením našich postupů bychom dávali návod případným dalším podobným pachatelům. Řekněme, že jsme vycházeli z vlastní práce a poznatků, nevyjížděli jsme na oznámení řidiče," naznačil jen Med.

Až dva roky vězení

Zda bylo podvedených řidičů víc než pět, o tom policisté nechtějí spekulovat. „Případ zpracováváme a vycházíme z poznatků, které máme k dispozici. Víme o pěti zastavených řidičích, tři z nich požadované částky v rozmezí sta až čtyř set eur zaplatili, jeden odjel a případ oznámil. A při dalším pokusu jsme pak již pachatele zadrželi," shrnula mluvčí Drahokoupilová. Mladík nyní na svobodě čelí trestnímu stíhání a hrozí mu až dva roky vězení.

„Docela mě překvapuje a přijde mi vlastně úsměvné, že nikomu nepřišlo divné, že by česká policie vybírala pokuty v eurech nebo že je nenapadlo zkontrolovat si jeho služební průkaz," kroutil hlavou mladý řidič Václav Volf, který po stejné silnici často jezdívá.

Na Znojemsku již měli policisté se svými falešnými "kolegy" v posledních letech co do činění. Například před čtyřmi lety jezdil po silnicích regionu mladík rovněž v černé Oktavii. Byl poněkud lépe vybavený než mladík v nejnovějším případu. „Muž se pohyboval po silnicích Znojemska s falešným policejním autem minimálně jeden měsíc. Černá Octavia, kterou používal, měla plně funkční výstražné majáčky včetně sirén, které jsou téměř k nerozeznání od skutečných, které má k dispozici policie," informovala před čtyřmi lety policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Policisté v autě našli i terč pro zastavování řidičů, pouta a dokonce falešný, ale věrohodně vyhlížející průkaz městského strážníka. Na policistu si navíc nehrál poprvé. U Vílance na Jihlavsku si o jedné zářijové noci v roce 2007 zahrál, společně s dnes již bývalým policistou, na silniční kontrolu. Z Volkswagenu Passat vytáhli modrý majáček a zastavili cizince. Od něj pak chtěli peníze jako pokutu za přestupek.