Jeho lodě tak i přes soudní zákaz dál využívají přístaviště určené jen pro záchranáře.

„Rozsudek ještě nemám v ruce, ještě nám nedošel, nemohu se k němu tedy vyjádřit," zdůvodnil Balík své rozhodnutí nechat lodě stát v místě, kde na to nemají povolení. „Navíc jsme odpovědní za bezpečné vyvázání našich plavidel a jsme odpovědní je také udržovat," doplnil.

Povodí Moravy vidí nelibě, že Balík se svými loděmi dál setrvává v místě, kde nemá co dělat a komplikuje tak přístup k vodě hasičům, policistům či lékařům při jejich případných zásazích na přehradě. V tuto chvíli ale Povodí víc dělat nemůže. „Čekáme, až nedávné soudní rozhodnutí nabude právní moci. Pak bude vymahatelné," reagoval v pátek mluvčí Povodí Petr Chmelař.

Zástupci Povodí připomínají, že se s podnikatelem dlouhodobě snažili dohodnout. Po řadě jednání se složkami Integrovaného záchranného systému navrhli podmínky pro sepsání nové nájemní smlouvy. „Pan Balík ale tyto podmínky odmítl a nereagoval ani na výzvu k vyklizení pozemků," připomněl mluvčí Chmelař.

„Naposledy mi jako hlavní přístaviště nabídli místo, kde to nelze z legislativních důvodů zřídit. Toto je jednání z pozice síly," oponoval Balík.

Vody vranovské přehrady brázdí výletní lodě dvou dopravců. Zatímco první z nich, Lodní doprava Vranov, vozí cestující po přehradě bez problémů deset let, lodě podnikatele Balíka jsou na přehradě pátým rokem. A vstup Balíka coby dalšího lodního dopravce na přehradu vyvolával rozruch od samého počátku. Konkurenci se nelíbilo, že nedodržuje pravidla, někteří chataři si stěžovali na hluk, který podle nich lodě způsobují. Balík má však i nemálo příznivců. „Jsme rádi, že i přes velké překážky jezdí na Vranově lodě našeho mládí. Panu Balíkovi přejeme klidnou plavbu," vzkázala jedna z chatařek Iva Straková.