Bývalému tajemníkovi znojemské radnice Vladimíru Krejčířovi vyměřil rok vězení a stotisícový trest za zpronevěru a podvod brněnský krajský soud už v závěru února. Teprve nyní se zúčastněné strany proti rozsudku odvolávají.Tedy jak odsouzený Krejčíř, tak i státní zástupce Ivan Hrazdira, který s rozsudky v kauze nesouhlasil.

„Podal jsem odvolání proti rozsudku Vladimíra Krejčíře i rozsudkům Miroslava Šimečka z Pozemních staveb, Stanislava Hahna z VHS Plus a Kamila Ludvíka ze společnosti LukaWood," informoval Hrazdira.

U ostatních podnikatelů figurujících v kauze Hrazdira odvolání nepodával, neboť se podle něj nebylo čeho chytit. Reakci Krejčíře se Znojemskému deníku nepodařilo zjistit, neboť měl včera nedostupný mobil.

Soudu trvalo měsíce, než dal dohromady písemné vyhotovení rozsudku, proto odvolání přišla až teď. Žalobce s odsouzeným Krejčířem však nejsou jediní, kdo se nyní odvolal.

Učinili tak i Petr Mahel, Miroslav Šimeček a Stanislav Hahn. A to přesto, že byli zproštěni obžaloby. „V rozsudku totiž máme uvedeno, že skutky se staly, ale nejsou trestným činem. My ale tvrdíme, že ty skutky se nestaly tak, jak je předestřeno a že tedy spolu nesouvisí," řekl včera Znojemskému deníku Hahn.

Jinými slovy se podnikatelé budou snažit přesvědčit vrchní soud, že sice Krejčířovi jejich firmy prováděli určité práce na jeho domě, avšak ne v návaznosti na městské zakázky, které tyto firmy získaly.

Padlo další obvinění

Krejčířovi původně hrozilo až dvanáctileté vězení. Obviněn byl totiž z trestných činů přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Spolu s ním čelilo obžalobě z toho, že jej upláceli, sedm zdejších podnikatelů a jednatelů firem.

Bývalý tajemník znojemské radnice Krejčíř ale nyní nově čelí dalšímu obvinění. Týká se zneužití pravomoci a sjednání výhody při veřejné zakázce. „Obvinění je vykonstruované," řekl nedávno Krejčíř České televizi.

O co šlo? Extajemník měl v roce 2010 ovlivnit nákup aut pro znojemské centrum sociálních služeb. Podle vyšetřovatelů majitel znojemského autosalonu prodal Krejčířovu synovi auto se slevou, aby následně získal městskou zakázku.

Zmíněná firma soutěž na začátku roku 2010 skutečně vyhrála. Ředitelce centra ale vysoutěžená auta nevyhovovala kvůli malému kufru a vybavení.

Firma proto nakonec dodala vhodnější auta. „S ohledem na probíhající vyšetřování nesdělíme žádné další bližší informace," řekl televizi státní zástupce Antonín Chaloupka.

Extajemník se obvinění brání. „Je pravda, že si syn u stejného prodejce koupil auto, ale objednal si ho čtyři měsíce před vypsáním výběrového řízení," poznamenal Krejčíř.