Podle státní zástupkyně Naděždy Březinové byla žádost o obnovu řízení ve Škrdlově procesu jedinou možností, jak Peerova tvrzení náležitě prošetřit. „Státní zastupitelství dopisy dostalo k prověření. Protože nezakládaly podezření na konkrétní trestný čin, nemohli jsme je postoupit policii. Zbyl proto jen návrh na obnovu řízení procesu s Antonínem Škrdlou," uvedla Březinová.

Soud již dříve vyslechl právě Peera a řadu dalších svědků. Ve čtvrtek vypovídal Škrdla předvedený policejní eskortou, protože na obsílky nereagoval nebo posílal neschopenky. „Tím, že jsem se k přepadením, která jsem skutečně spáchal, přiznal, jsem si přivodil dost problémů na to, abych ještě vymýšlel nějaké podvody na soud," řekl před senátem Škrdla. Znovu potvrdil své předchozí výpovědi a dodal, že Schindlera viděl jen u soudu, jinak s ním v kontaktu nebyl a není.

Možnost, že jsou lidé odsouzení v obou procesech v nějakém kontaktu, ověřoval i soud. Nechal totiž sledovat jejich telefony. „Z výsledků nařízeného sledování žádné kontakty nevyplývají," konstatoval předseda senátu Pavel Rujbr.

Ten také ve shodě s návrhy státní zástupkyně i obhájců obnovu řízení zamítl. „Rozhodnutí vychází z jednoznačných výsledků dokazování. Jediný, kdo uváděl možné důvody pro obnovu, byl Karel Peer. Ten při výslechu uvedl, že konstrukci, kterou vtělil do dopisů, sestavil z toho, co slyšel, a z toho, co se dozvěděl z novin," řekl v odůvodnění soudce Rujbr.

Podle něj před soudem nezazněla jediná skutečnost zpochybňující původní rozsudek. „Oproti prvnímu řízení navíc matka obžalovaného Čučky potvrdila, že se na dvou přepadeních podílel. Představa, že by takhle vypovídala matka vůči synovi v rámci nějakého širokého konspirativního uskupení, které měl zorganizovat Jaroslav Schindler, se příčí zdravému rozumu," argumentoval soudce.

Soudce dal rovněž najevo, že mu myšlenka spiknutí Škrdly a Schindlera nedává smysl. „Pokud by ta konstrukce byla pravdivá, byl by to vskutku úctyhodný výkon. Schindler by musel přesvědčit k doznání Škrdlu a jeho spolupachatele, a Škrdlovu družku přimět, aby vypovídala tak, jak vypovídala," poukazoval soudce Rujbr.

Jednání sledoval i jeden z prvních dvou odsouzených v případu, Jaroslav Schindler. „S rozhodnutím soudu jsem spokojen. Od samého počátku jsme tvrdili, že Peerova tvrzení jsou jen fabulace," řekl.

Sám přitom čeká, jak rozhodne senát vedený soudcem Jaromírem Kapinusem o jeho žádosti o obnovu řízení v původním procesu, ve kterém byl za sérii přepadení odsouzen on a Tomáš Čepura. „Jestli tohle rozhodnutí nějak zvyšuje šance na obnovu řízení v našem procesu, nedokážu říct. Doufám jen, že to naši věc nějak urychlí a přispěje k jejímu uzavření," uvedl Schindler.

Schindlera překvapilo, že se u soudu dozvěděl, že měl sledovaný telefon. „Samozřejmě jsem to netušil. Na druhou stranu nemám co skrývat a patnáct let mám to stejné telefonní číslo," pokrčil rameny Schindler.

O tom, jak soudce Kapinus rozhodne v jeho věci, bude jasněji v polovině července. Líčení o obnově řízení v kauze Schindlera a Čepury má pokračovat čtrnáctého července. Řada svědků již vypovídala, soud má ještě vyslechnout zejména Škrdlu, jehož doznáním k sérii přepadeni, kvůli kterým byli původně odsouzeni Schindler s Čepurou, nynější justiční hlavolam začal.