„Původně šel na schůzku s Pospíšilem kvůli práci a měl být zpátky do dvaceti minut. Po hodině mi ale napsal, že jedou někam směrem na Znojmo a neví proč. Byla to poslední zpráva, kterou jsem od něj dostala," vypověděla přítelkyně poškozeného.

Obžalovaní ho kolem deváté večer měli vylákat do opuštěného vojenského bunkru a připoutat ho tam za nohu ocelovým řetězem. „Řekl mi, že ho nejdřív chtěli uvázat za krk, to si ale nenechal líbit, tak mu připoutali nohu," vypověděla přítelkyně.

Muže měli chtít podle obžaloby nechat v bunkru samotného tři dny kvůli neshodám ohledně peněz. „I kdyby ho našli už ráno, pravděpodobně by byl už mrtvý kvůli podchlazení," podotknul soudní lékař Michal Zelený.

Po patnácti minutách si mladík uvědomil, že se pro něj kamarádi nevrátí. Třímetrový řetěz mu dovolil vystrčit kus hlavy z bunkru. „Začal křičet z plných plic a zapalovačem se pokoušel zapálit listí okolo, aby přivolal pomoc," uvedla psycholožka Blanka Zapletalová.

Volání zaslechli v blízkých Vedrovicích. „Musel řvát jako tygr, do vesnice to bylo přes dva kilometry. Když jsme ho našli, hlava mu trčela z bunkru ven. Na to, jaká byla venku zima, byl hodně málo oblečený," vypověděl starosta Vedrovic. Dodal, že to byl jeden z prvních chladných dní a on sám měl na sobě zimní bundu a čepici. Mladík jenom v riflích a tenké mikině nakonec v bunkru strávil více než hodinu.

K případu poškozený odmítl vypovídat, bál se, že by ho kvůli výpovědi čekalo trestní stíhání. „Mám podezření, že se mohl podílet na něčem trestném předtím, než dojeli k bunkru. Řekl mi totiž, že tam pro obžalované hlídal nějakou bránu, aby nezapadla," konstatovala psycholožka.

Kromě toho podle ní nechtěl ublížit ani kamarádům. „Také mu několikrát někdo vyhrožoval, že zapálí dům jeho prarodičům, pokud vypovídat bude," dodala žena. Mladík se podle ní uklidnil, až když zjistil, že obžalovaní jsou ve vazbě.

Poškozený mladík i Pospíšil navíc byli ten den pod vlivem pervitinu. „Vím, že poškozený bral pervitin a a kouřil marihuanu. Byl to můj kamarád," vypověděl jeden ze svědků.

Oba obžalovaní už byli dříve trestaní. Pospíšil má čtyři záznamy v trestním rejstříku za krádeže a přechovávání a distribuci drog. Pokaždé dostal podmíněný trest. Procházka, který si nyní odpykává ve vězení trest za jiný zločin, byl odsouzený jedenáctkrát. „Opět se jedná o převážně činy s drogovým podtextem a krádeže," konstatovala předsedkyně senátu Dagmar Bordovská.

Důležitým důkazem je kamerový záznam z Bauhausu, kde měl Pospíšil koupit řetěz a zámky, kterými potom poškozeného spoutali. Bordovská záznam plánuje pustit při dalším jednání 6. ledna. „Za pokus o vraždu hrozí obžalovaným až dvacet let ve vězení," konstatovala státní zástupkyně Ludmila Doležalová.