Jejich tyrani dnes budou vypovídat před brněnským krajským soudem. Ten už druhým dnem řeší případ, který nemá v historii české kriminalistiky obdoby. Děsivému příběhu, který je prosycen utrpením, se říká kauza Kuřim. A týrání chlapců byl podle výpovědí obžalovaných pouze začátek. Jakási třešnička na dortu.

Zatímco první den měla prostor k výpovědi matka týraných dětí Klára Mauerová, dnes se dostanou na řadu její komplicové. Vypovídat by měla Kateřina Mauerová, Barbora Škrlová, její bratr Jan Škrla a Jan Turek.
Bití a drsné sexuální praktiky

Asi největším šokem byla výpověď Barbory Škrlové, která se v rodině Kláry Mauerové vydávala za neexistující třináctiletou holčičku jménem Anna. Před soudem sice nevypovídala, ale předseda senátu Pavel Göth přečetl její výpovědi na policii. V nich Škrlová popisuje, že nebyla tyranem, ale obětí. A to nejen týrání, ale i drsných sexuálních praktik.

„Odvezli mě za Brno, dali mi injekci a zamkli mě na chatě. Čekala jsem na zákazníka. Zažila jsem jich pět, šest. Sahali mi po celém těle, strkali mi prsty a ruce mezi nohy až do břicha. Bolelo mě to. Krvácela jsem,“ popsala muka Škrlová policejním vyšetřovatelům.

Škrlová policistům řekla, že výjezdům za Brno se říkalo terapie. „Vždycky byla připravená nějaká místnost. V ní byly provazy, švihadla, žiletky a nože. Teta Nancy se při terapiích převlékala. Buď byla chlap, který si říkal Hansen. Nebo si vzala květované šaty a to pak byla teta Emilka,“ vzpomínala Škrlová. Teta Emilka alias teta Nancy alias Hana Bašová měla podle ní zvláštní sexuální praktiky. „V místnosti se svlékla, vzala si do ruky takový gumový předmět. Měli ho páni v televizi. Strkala mi to do pusy. Když odešla, přišel Hansen. Měl na obličeji červenočernou masku. Ten mě zase pálil voskem,“ uvedla Škrlová do protokolů.