„V pondělí navečer nám jeden muž oznámil, že ve vykácené části lesa u Rokytné našel asi granát. Prý se jedná o předmět, který má průměr téměř pět centimetrů a je dlouhý zhruba deset centimetrů," sdělila znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Policejní specialisté jeho domněnku potvrdili. „Po příjezdu na místo sdělili, že je to ruční granát ruské výroby. Nebezpečný předmět převzali a odvezli k odborné likvidaci," doplnila mluvčí.

Na Znojemsku a Moravskokrumlovsku tak jde již o třetí nález válečné munice v posledních dnech. Dělostřelecký granát ráže pětasedmdesát milimetrů našel koncem uplynulého týdne houbař v lese u znojemské městské části Hradiště.

Jiný muž pak na břehu rybníka u Plenkovic našel něco podobného. „Jednalo se o protipancéřovou střelu ráže pětasedmdesát milimetrů. Dělostřelecký granát byl vyroben v Německu během druhé světové války. Oba předměty si převzali a odvezli k odborné likvidaci pyrotechnici z Brna," sdělila počátkem týdne znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová­.