Bránu vodohospodáři postavili před místo, u kterého kotví lodi jednoho z provozovatelů lodní dopravy na přehradě Martina Balíka.

Podle mluvčí Tomíčkové vyšel podnik vstříc žádostem policistů, hasičů a záchranářů. „Požadovali bezproblémový přístup k vodní nádrži po svážnici, kterou dříve blokovala například auta, nebo zvýšený pohyb nepovolaných osob. Svážnice, jako součást hráze, je majetkem státu a Povodní Moravy má právo s ní hospodařit. Zajištění přístupu hasičů a záchranářů k nádrži je pro nás jednou z hlavních priorit," dodala Tomíčková.

Podnikatel Balík dal hned po instalaci brány najevo, že svou živnost skončit nehodlá. „Na loď jsem se dostal celkem bez potíží, to místo se dá totiž snadno obejít hned několika způsoby a budou tudy chodit i turisté. Je to ale zbytečná komplikace a není to pro cestující důstojné," sdělil Balík. Odmítl, že by za poškozením brány mohl stát on sám.

Podle mluvčí Tomíčkové využívá podnikatel Balík ke kotvení pozemky jako přístaviště již rok a půl neoprávněně. „V únoru roku 2014 skončila nájemní smlouva na prostor svážnice firmě Osobní lodní doprava Martina Balíka," sdělila Tomíčková s tím, že podnikateli nabízeli opakovaně k pronájmu jiné, náhradní pozemky. Marně.

Povodí proto podalo k soudu žalobu na vyklizení pozemků Balíkem i návrh na předběžné opatření, kterému však znojemský soud nevyhověl.