V Jihomoravském kraji je až sedmdesát procent dětí a mladistvých, kteří se s alkoholem setkali. Vyplývá to ze statistik brněnského centra A kluby, které se závislosti na alkoholu věnuje. „Jak dřív vedly cigarety, teď už je to alkohol, a stejně tak se snižuje hranice, kdy se s ním děti setkávají poprvé. Z řady výzkumů navíc vyplývá, že jim alkohol poprvé nabídne někdo z rodiny, například při oslavě. Pak u dětí vzniká asociace, že když je důvod k oslavě, je normální pít," vysvětlil před časem ředitel organizace Martin Klíč.

Přitom už pár loků alkoholu může u vyvíjejícího se mozku způsobit poruchy učení nebo náchylnost k závislostem. „Alkohol totiž dokáže narušit způsob, jakým se mozek mladého člověka vyvíjí, a to i ve věku okolo dvaceti let," uvedla mluvčí fóra Pij s rozumem Natálie Sedláčková.

Problém tak podle odborníků začíná v rodinách. „Dnes není normální nepít, takže dospělí tvoří špatný příklad. Skoro v každé rodině se najde alkoholik a děti to pak berou sice jako něco špatného, ale současně normálního," podotkl Klíč.