Senát vedený soudcem Miroslavem Nahodilem vyslechl výpovědi předchůdce obžalované ve funkci vedoucího, jejího někdejšího partnera a také někdejší účetní a prokuristu společnosti Sansimon, pod kterou dílny spadají. Právě nynější vedení společnosti podalo na obžalovanou před dvěma lety trestní oznámení. „Provedl jsem namátkovou kontrolu pokladny, neboť jsem věděl, že by v ní měla jistou hotovost. Když jsem přijel, viděl jsem, že v pokladně peníze chybí. Byl to šok," řekl Deníku před časem prokurista Sansimonu Marcel Štěpán.

Policie a státní zastupitelství nakonec dospěli k závěru, že Tavalyová měla zpronevěřit během tří let jako asistentka a posléze vedoucí dílen značné množství peněz. „Obžaloba byla podána pro zločin zpronevěry. S ohledem na výši škody, která činí tři miliony a dvě stě čtyřiapadesát tisíc korun ji hrozí dva roky až osm let odnětí svobody," uvedla tehdy okresní státní zástupkyně Lenka Peroutková.

Bývalý prokurista Sansimonu Luboš Kohl ve své výpovědi před soudem ovšem podotkl, že by taková defraudace těžko mohla uniknout pozornosti. „Nedovedu si to vysvětlit, že by si to někdo nevšiml mnohem dřív, jakékoliv nepravidelnosti by byly z účetnictví zřejmé po měsíci či dvou, nejpozději po kvartále," řekl soudu Kohl a přidal pochybnost, zda bylo ze znojemských dílen vůbec možné tolik peněz vyvést.

Kohl soudu ovšem také potvrdil, že ze společností, jíž dělal prokuristu, vede soudní při o neplatnosti své výpovědi z pracovního poměru.

Prokurista Štěpán již dříve uvedl, že Tavalyová obešla bezpečnostní systém účetních dokladů. „Ovšem nejzákladnější, na základě čeho vše vzniklo, byl fakt, že se s našimi zákazníky domlouvala na hotovostních platbách a po uhrazení se jí podařilo faktury ze systému vymazávat," dodal prokurista.

Předseda senátu Miroslav Nahodil nakonec líčení přerušil na neurčito. Vyhověl totiž návrhu obhajoby na zadání znaleckého posudku. „Znalec se bude zabývat otázkami, zda doklady předložené soudu odpovídají skutečnému účetnictví poškozené firmy a zpřesněním některých vznášených nároků v porovnání s doklady," naznačil soudce s tím, že účastnící řízení mají dvacet dnů na předložení návrhů dalších otázek, které má znalec posoudit.