Měsíc po úniku ropných látek do vod vranovské přehrady nemá policie o viníkovi jasno. Martin Balík podal v těchto dnech trestní oznámení na neznámého pachatele. Právě u jeho lodí se ropná látka objevila. Nyní žádá, aby policie našla viníka. Poukazuje na vynaložené náklady s odstraňováním následků havárie a na poškození dobrého jména společnosti. Osvědčení, která mu úředníci ze Státní plavební správy preventivně odebrali, má již zpět.

Majitel a provozovatel lodí poukázal na konkurenční boj s tím, že loni někdo nechal zapálit jeho loď. Policie žháře nedopadla. „Minulý týden jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele. V blízkosti našich plavidel někdo vylil ropnou látku. Při odstraňování následků havárie nám vznikla čtyřicetitisícová škoda a navíc jsme museli dočasně zastavit práce na úpravách interiérů lodí a přípravě na jejich zazimování," uvedl Balík ze společnosti Osobní lodní doprava Vranov.

Respektovat pravidla

Ostře se ohradil proti nedávnému vyjádření starosty městyse Vranova nad Dyjí. Podle starosty Lubomíra Vedry je třeba, aby provozovatelé lodní dopravy na přehradě respektovali pravidla.

„Jezdí tam dvě společnosti a já musím vůči nim zůstat nestranný. Nemohu ale nevidět, že první z nich musela před zahájením provozu překonat mnoho překážek a používá nové lodi. Druhá firma měla vše snazší a má stará plavidla. Důležité je, aby obě dodržovaly pravidla a neznečišťovaly prostředí," podotkl před časem starosta.

Balík litoval toho, že představitelé samospráv na Vranovsku nevytváří shodné podmínky pro rozvoj cestovního ruchu na přehradě a v okolí. „Vyjádření starosty Vranova jsou daleko za hranicí akceptovatelnosti. Máme platné lodní osvědčení a oprávnění provozovat lodní dopravu, vše je v pořádku po stránce právní i technické. Navíc, výfuky vyvedené nad hladinu jsou zcela běžné, což mi potvrdil i soudní znalec. Únik znečišťujících látek do vody je nemožný jak v rovině teoretické, tak praktické. Popřelo by to jak základní fyzikální zákonitosti, tak i princip chodu spalovacího motoru," dodal Balík.

Rozčarování nad tím, jak celé šetření trvá dlouho, vyjádřil včera vranovský starosta. „Nejde o první případ úniku znečišťující látky do přehrady. Stalo se to i loni a celá záležitost vyšuměla. Úředníci a policisté by měli k celé záležitosti přistupovat více odpovědně. Od úniku ropných látek uplynul měsíc a nic se neposunulo dopředu," podotkl Vedra.

Dodal, že nikdo nepředpokládá, že by na vině byla například díra v lodi. O případné technické nedokonalosti by měl rozhodnout odborník.

Žádné závady

Kontrola z přerovské Státní plavební správy neprokázala však žádné závady. „Původně jsme objednali posudek u Loydu, tamní odborníci ale zhotovení expertizy odmítli. Důvodem byly pochybnosti o tom, kdo by celou záležitost zaplatil, když lodě patří soukromé firmě. Na místě tedy provedli kontrolu naši technici, kteří rozhodli o vrácení osvědčení. Ta jsme odebrali bezprostředně po havárii z preventivních důvodů," vysvětlil ředitel Státní plavební správy Přerov Jiří Douda. Dodal, že výsledky rozborů napoví více a vše již bude záležitostí policie.

Před časem sice policisté naznačili, že by se mohlo jednat o přestupek, nyní ale nechtěli poskytovat dílčí závěry. „Nemáme kompletní spisový materiál a čekáme na důležité závěry. Vše pak budeme konzultovat se státním zastupitelstvím. Dílčí informace nebudeme sdělovat," podotkla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Potvrdila, že policisté obdrželi trestní oznámení na neznámého pachatele, které podal Martin Balík.