Obžaloba muže vinila z řady trestných činů, především krádeží, porušování domovní svobody, ale také neoprávněného držení platební karty či nedovolené ozbrojování.

Ze sedmi obžalovaných nakonec soud odsoudil k nepodmíněným trestům jen čtveřici nejaktivnějších zlodějů.

„Soud za spáchané skutky odsuzuje Hermanna k odnětí svobody v trvání tří let nepodmíněně, Blanaroviče k odnětí svobody v délce dvou let nepodmíněně a Felcana k deseti měsícům nepodmíněně. Všichni budou ve věznici s ostrahou,“ řekl předseda senátu Pavel Rujbr.

U Štrubla soud upustil od uložení trestu, neboť si podle starších rozsudků již trest odpykal. „Tento trest byl dostatečný,“ konstatoval Rujbr.

Ostatní obžalované soud zprostil viny zcela. „To pro absenci důkazů. Obžaloba byla postavena na nepřímých důkazech, jako jsou pachové stopy a lokalizace mobilních telefonů obžalovaných. Důkazy, jako jsou pachové stopy, které měly ještě v roce 2007 pro rozhodování soudů větší význam, v roce 2012 nemohou být důkazem jediným,“ nastínil Rujbr.

Dodal, že senát projednával mimořádný případ. Soudní spis tvořily tisíce stran a sedmička mužů se měla dopustit celkem padesáti krádeží a dalších činů. „Obžalovaní byli nakonec uznáni vinnými z třiačtyřiceti skutků, u šestnácti z nich byli pro nedostatek důkazů zproštěni viny,“ sdělil předseda senátu.

Státní zástupce Tomáš Zemek přijal verdikt soudu s pochopením. „Tresty jsou podle mého názoru v souladu se zákonem a jsou spravedlivé. Ponechal jsem si lhůtu pro odvolání. Je třeba vyčkat, jak soud písemně odůvodní rozsudek a pak uvidím, co dál,“ reagoval Zemek.

Spokojeni zřejmě byli jak obžalovaní, tak jejich advokáti. „Verdikt soudu byl velmi objektivní. Věc byla velmi náročná. Bylo v ní totiž již jednou rozhodováno, kdy od doby dřívějšího rozhodnutí uplynula poměrně dlouhá doba. Můj klient Michal Felcan má zatím nejasné představy co dál a také proto jsme si ponechali lhůtu na odvolání. Myslím si však, že bude spokojený,“ řekl Znojemskému deníku advokát jednoho z odsouzených Ivan Ivaniškin.

Rozsudek tedy ještě nenabyl právní moci.

Soud projednával případy krádeží z let 2007 až 2009. Časovou prodlevu způsobilo jednak úmrtí soudkyně, která se před lety případem zabývala, ale také odvolání obžalovaných, kdy se celou věcí již dříve zabýval i krajský soud.