Vácha je hubené postavy a má hnědočerné rovné vlasy a hnědé oči. Dalšími rozpoznatelnými znaky jsou také tetování, která má na pravé i levé paži a na hrudníku. Muž s trvalým bydlištěm v okrese Beroun měří okolo sto osmdesáti centimetrů a vzhledem vypadá na 34 až 36 let.

Nejedná se o jeho první útěk z vězení. Na svobodu se dostal už letos v červenci, kdy utekl z věznice Bytíz na Příbramsku. Tam si odpykával trest za krádeže a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Policie jej tehdy dopadla po osmi dnech. Při zatčení měl u sebe útočný nůž.

V Břeclavi jde za krátkou dobu již o druhý takový případ. Déle než měsíc se před policií ukrývá uprchlý vězeň Stanislav Dvořák (čtěte ZDE). Muž odpykávající si trest za krádeže utekl na začátku září tohoto roku z nestřeženého objektu věznice v břeclavské městské části Poštorná. Dvořákův trest měl vypršet za dva roky. Pokud ho policisté dopadnou, kvůli útěku si pobyt za mřížemi prodlouží.

Oba případy snesou srovnání s obdobnou událostí z roku 2007. Tehdy se podařilo uprchlému vydržet na svobodě tři roky. Dostal se až do Anglie, která jej poté vydala zpět do České republiky.