Sporný prodej majetku a údajné obcházení zákona při zadávání menších oprav znojemskou správou nemovitostí dostane na stůl policie. Město podává trestní oznámení na neznámého pachatele, který měl za vlády předchůdců současného vedení porušovat pravidla při správě městského majetku.

Na nestandardní prodej majetku správy nemovitostí upozornil v květnu nynější ředitel Tomáš Šturala. „Jednalo se o věci v pořizovací hodnotě přes tři miliony korun prodané v letech 2007 a 2008 za dvě stě deset tisíc korun, a to bez znaleckého posudku. Konkrétně šlo o vozový park a další majetek z areálu na Dobšické ulici prodaný v rámci tehdejší privatizace," připomněl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Městu mohla podle něj vzniknout škoda až půl milionu korun.

Bývalý starosta Petr Nezveda považuje poslední obvinění svých nástupců za účelová. Policejní vyšetřování ale vítá. „Pokud vznikla nějaká podezření, je v pořádku, že je policie přezkoumá a objasní. Věřím, že se bude zabývat i tím, kdo a proč dávno před naším nástupem na radnici nakoupil spoustu materiálu, například železných vodovodních trubek a mnoha jiných věcí, které pak v areálu ležely a byly neupotřebitelné," kontroval Nezveda.

Další nesrovnalosti

V hospodaření správy byly ale podle Gabrhela i další podezřelé nesrovnalosti. „Tehdejší komise, která měla na starosti veřejné zakázky do čtvrt milionu korun, rozhodla, že opravy běžného charakteru zadá prostřednictvím objednávek pro jednotlivé opravy společnostem Bytová údržba a Tezna. Jen na základě jednání této komise tak tehdy Bytová údržba dostala za provedené práce přes osmnáct milionů korun a o rok později téměř sedmnáct milionů," sdělil starosta. V archivu správy nejsou navíc podle něj žádné doklady o tom, že by výběru firem předcházelo řádné výběrové řízení.

Na konkrétně podezřelé osoby zatím představitelé města nechtějí ukázat. „Protože jsme si nebyli jisti, kvůli komu správa přišla o majetek, navrhuji podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Zbytek už je na policii," vysvětlil šéf správy nemovitostí města Tomáš Šturala.

Bývalý starosta Nezveda předpokládá, že tehdejší vedení správy postupovalo v souladu s pravidly. „Ta byla ostatně podobná, jako jsou nyní. Zakázky do čtvrt milionu ani neprojednávala rada. Dodavatele měla správa vybírat z nejméně tří oslovených firem. Čísla, kterými město nyní operuje, sice na první pohled mohou působit okázale, ale jde spíše o další účelové tvrzení," míní Nezveda.

Lídr opoziční ODS také svým nástupcům z ČSSD v čele města uštědřil politický štulec. „Přijde mi pikantní, že městská rada řeší tyhle věci zrovna v době, kdy za čtyřicet procent odhadní ceny prodává miliardový majetek," rýpl si Nezveda do zahájeného prodeje poloviny městských bytů nájemníkům.