Soud ho poslal na třiadvacet let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že loni v červenci ve znojemských Příměticích zvlášť surovým způsobem zavraždil o osm let starší expřítelkyni. Rozsudek je zatím nepravomocný.

K vraždě došlo v domě, kde žena bydlela se svými dvěma dětmi. Šmedek tam pravidelně docházel. Po roztržce na ženu několikrát vystřelil z plynové pistole, udeřil ji pěstí a kopal do obličeje. Nakonec jí pětadvacetkrát bodl kuchyňským nožem. Rány do krku a hrudníku byly smrtelné.

Podle obžaloby Šmedek vraždil kvůli žárlivosti. Žena se s ním chtěla rozejít. „Dlouhodobě ignoroval její vůli s ním skončit," uvedla státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Útočník, který se živil jako číšník, se již dříve k vraždě přiznal. „Ukázala mi zprávy od svého milence. Začal jsem být nepříčetný a vyrazil jí telefon z ruky. Pak už si pamatuji jen útržky. Najednou proti mně stála s nožem a já na ni ze strachu vytáhl plynovou pistoli," vypověděl.

Podle soudce však o nutné obraně nemůže být řeč. „I kdyby žena vzala do ruky nůž, agresor byl stále Šmedek. Byl v domě nejspíš proti její vůli. Bránit se musela celou dobu ona," podotkl soudce Tomáš Kurfiřt.

Časté hádky páru potvrdil i Šmedkův zaměstnavatel. „Trochu mi připomínali italský pár. Žena obžalovaného veřejně urážela," uvedl v pondělí svědek.

Když se Šmedek na ženu vrhl, nebyl prý při vědomí. „Nevybavuji si přesně, jak jsem ji zabil. Když jsem se probral z amoku a ona vedle mě ležela mrtvá s nožem zabodnutým v těle, chtěl jsem se taky zastřelit. Došly mi náboje," řekl obžalovaný.

Přímo na místě činu jej zadržela policie. Tu upozornili sousedé a příbuzní. „Slíbila, že ráno u babičky vyzvedne děti, ale nedostavila se. Když jsme večer se sousedem vyrazili dveře, viděli jsme na zemi stopy od krve," řekla už dříve bývalá švagrová zavražděné ženy.

Obžalovanému přitížila i jeho minulost. V trestním rejstříku má už sedm záznamů, z toho pět za násilné trestné činy včetně znásilnění. „Jeho oběti byly hlavně ženy. Jiné měly to štěstí, že si od něj odnesly v uvozovkách jen modřiny," uvedl soudce Kurfiřt.

Šmedkovi hrozilo až doživotí. Obhajoba si po vynesení rozsudku ponechala lhůtu na rozmyšlenou.