Velkou vlnu nespokojenosti a rozčarování mezi obyvateli Horních Dunajovic způsobilo údajné zničení labutích vajec členy místního mysliveckého sdružení. Ti však vinu popírají a poukazují na to, jak obtížně by se člověk k hnízdící labuti přibližoval. Podobný skutek by byl podle nich pro jejich sdružení likvidační. Místní lidé ale podávají oznámení na inspekci životního prostředí.

Podle Dunajovických došlo k podobné události v tichosti již loni. Nyní ale nechtějí jen nečinně přihlížet. „K rybníku chodím se psy na procházky a často beru labutím pečivo. V posledních dnech jsou vystresované a zhruba před čtrnácti dny jsem si všimla, že hnízda jsou prázdná," popsala Marie Kurková s tím, že o události mluví celá vesnice.

„Dva z dunajovických myslivců házeli po labutích klacky a zničili vejce. Provinili se a nechceme to jen tak nechat," doplnila Kurková.

Jak Znojemský deník Rovnost zjistil, v těchto dnech poputuje stížnost na inspekci životního prostředí. Kopii hodlají Dunajovičtí poslat na myslivecký sbor na kraj. „Zvažujeme i podání trestního oznámení. Myslivci totiž mají na soukromém rybníku na černo založená hnízda divokých kachen, a prý labuťák zabíjí malé kačenky. Podle toho, co jsme se dočetli, může vejce labutím vzít jedině člověk," zlobila se Pavla Wasserová.

Zákon o ochraně přírody a krajiny…
…nepřipouští zabíjení labutí, úmyslné ničení a odstraňování jejich hnízd, sběr a držení vajec, vyrušování v době rozmnožování a chování ptáků v zajetí.
Zdroj: www.ochranaprirody.cz

Hospodář dunajovického mysliveckého sdružení ale oponuje, že podobná záležitost se členů spolku netýká. „Vím o tom, že labutě na rybníku hnízdí, ale vejce není možné jen tak jednoduše zničit. Samec odežene i dospělého člověka. Na rybníčku máme kachny a v té souvislosti jsme tam nainstalovali i fotopasti, které zachytili například pohyb lišky," poukázal hospodář Pavel Špalek.

Jak doplnil, všechny členy sdružení informoval o tom, jaké pokuty hrozí například za ulovení labutě. „Následné kolečko s právníky a soudy by bylo pro naše sdružení téměř likvidační," doplnil Špalek.

Znojemská ornitoložka Vlasta Škorpíková označila zničení vajec za nehoráznost. „Je to proti zákonu. Pokud se tak skutečně stalo, je to smutné a zároveň pro myslivce typické," konstatovala Škorpíková. Doplnila, že někteří myslivci se často bohužel starají jen o lovnou zvěř.

Labutě jsou zákonem obecně chráněné jako všichni ptáci. „Jsou poměrně početné, takže se nejedná o vzácný druh. Nesmí se ale zabíjet a zákon nepřipouští ničení hnízd nebo držení labutí v zajetí," vypočítala ornitoložka Škorpíková.

Souhlasil s ní i jednatel okresního mysliveckého spolku Jaroslav Šumpich. „Za ublížení labutím jsou pokuty přesahující sedmdesát tisíc korun a nezdá se mi, že by se takto myslivci chovali," uvažoval jednatel s tím, že myslivecké spolky jsou samostatné subjekty a jakékoli pochybení řeší jejich komise. „Teprve, tehdy pokud problémy jejich komise nevyřeší, přechází věc k nám. Zatím se tak ale nestalo," podotkl jednatel.

Rybníček, na kterém labutě zahnízdily, je v rukou soukromé osoby a obec ve sporu nijak nefiguruje. „Předpokládám, že dostaneme informaci o podaném oznámení od inspekce životního prostředí," řekl starosta Horních Dunajovic Ladislav Březina.

Zmiňovaný spor ve vsi vyvolal řadu emocí. Podle některých místních lidí myslivci nepřáli vylíhnutí malých labutí proto, že by ujídali krmivo divokým kačenám, které myslivci na podzim postřílí.