Rozsudek ještě není pravomocný, státní zástupkyně Jarmila Goldová po doručení písemného rozsudku zváží, zda podá odvolání. Při pátečním pokračování hlavního líčení přitom státní zástupkyně naznačila, že o nevinně obžalovaných stále není přesvědčena. „Do dnešního dne ani obhajoba ani obžalovaní nijak nevysvětlili nalezené pachové stopy. S ohledem na všechny další důkazy proto navrhuji soud podle nich rozhodl s přihlédnutím k rozhodnutí Nejvyššího soudu," řekla Goldová.

Odkázala přitom na rozsudek ostravského soudu, který na základě pachových stop a dalších důkazu pachatele přepadení pošťaček nedávno odsoudil.

Obhájci obou obžalovaných naopak soud žádali o zproštění svých klientů. „Zmiňované pachové stopy mohou posloužit jen jako nepřímý důkaz a v tomto případě obhajoba od počátku poukazovala na to, že jde o účelový výtvor k překlenutí důkazní nouze. Jelikož můj klient na místě činu nebyl a skutek nespáchal, není možné, aby se jeho pach přenesl na předmět z místa činu," argumentoval Schindlerův advokát Hubert Müller. Policie podle něj navíc při odebírání a posuzování stop porušila svoje vlastní předpisy.

Po krátké poradě senátu pak jeho předseda Jaromír Kapinus pronesl rozsudek. „Obžalovaní Tomáš Čepura a Jaroslav Schindler se zprošťují obžaloby, protože v hlavním řízení nebylo prokázáno, že by se žalovaných skutků dopustili oni," řekl Kapinus.

Jaroslav Schindler, který o obnovu řízení usiloval a vinu vždy odmítal, odcházel od soudu spokojený. Mluvil ale zdrženlivě. „Dnešní rozhodnutí soudu je první krok k tomu, abychom dosáhli toho, o co usilujeme dvanáct let. Uvidíme samozřejmě, jak se státní zastupitelství postaví k případnému odvolání. Pokud ano, budu věřit, že krajský soud dnešní rozhodnutí potvrdí," řekl Schindler.

Zda se bude domáhat odškodnění, nechtěl předjímat. „Další postup uvážíme, až rozsudek nabude právní moci," řekl jen.

Celý případ začal přepadeními pošťaček ve Znojmě před dvanácti lety. Při policejním výslechu se k nim nejprve přiznal Čepura a jako spolupachatele jednoho z nich označil Schindlera. Poté přiznání odvolal jako vynucené. Schindler vinu popíral vždy.

Odsuzující rozsudek potvrdily všechny soudní instance. Počátek zvratu přineslo doznání nového pachatele před pěti lety. Po jeho odsouzení Schindler s Čepurou složitě dosáhli obnovy řízení.