Podzemí, včetně nově vybudovaných tras, provozuje Znojemská Beseda. „Otevření vázne na zabezpečení podzemí, objevily se geologické problémy. Experti musí drolící se skály zabezpečit. Pokud vím, všechny práce by měli odborníci dokončit v červenci a od prvního srpna by již mělo být adrenalinové podzemí v provozu. Máme již průvodce, který si trasy prošel. Byli jsme ale připraveni spustit provoz již v dubnu," vysvětlil ředitel Besedy Dušan Varga.

Radnice nyní uzavřela s firmou UNIGEO dodatek ke smlouvě o dílo, která termín celé realizace posunula na konec měsíce srpna a specifikovala dodatečné práce,které přesáhnou jeden milion korun. „Zpevňovací práce budou provádět experti ve všech trasách podzemí. Naopak jedno ze schodišť nebude vybetonované a expozici bude bez ventilátoru," vysvětlil místostarosta Jan Grois.

Zatímco dosud mohli lidé v podzemí chodit po zpevněných cestách, adrenalinové trasy budou určené spíše pro fyzicky zdatné zájemce. Místy se lidé budou muset brodit vodou nebo půjdou v předklonu pod nízkým stropem. Vzniknou tři nové trasy různé obtížnosti. Ta nejatraktivnější bude velmi členitá, návštěvníci projdou i úseky, kde protéká voda. Některé chodbičky jsou velmi úzké, proto už na vstupu budou rámy, aby návštěvníci poznali, kdo by trasu nemusel projít.Lidé si tak projdou půl kilometrovou trasu nebo v náročném terénu zdolají i dva kilometry," uvedla již dříve bývalá mluvčí radnice Renáta Bártová.

Dříve si lidé mohli projít jen jeden okruh zpřístupněný ze Slepičího trhu. Před několika lety ke klasickému okruhu přibyla expozice nazvaná Tajemné podzemí s alchymistickou dílnou, ukázkou vězeňských kobek a se zvukovými a světelnými efekty.

Vchod do nových tras má být opět ze Slepičího trhu. Výstup ale tentokrát nebude jen na Obrokové, ale i na Václavském, Horním a Masarykově náměstí. Návštěvníci by měli chodit do podzemí za dohledu průvodce po menších skupinkách a vybaveni odpovídajícím oblečením a svítilnami.

Každá z tras má být jinak náročná – jak časově, tak na kondici. Nejkratší má trvat půl hodiny, střední kolem padesáti minut a nejdelší pak asi hodinu a půl. Trasy by měly být vybaveny osvětlením jen v některých místech a měly by v nich být i přístroje, kterými se člověk v případě potřeby dovolá pomoci zvenčí.

Vybudování nových adrenalinových tras s rozdílnou úrovní obtížnosti přijde město na zhruba sedm milionů korun. Pětaosmdesát procent nákladů ale pokryje dotace.

Ve vstupních prostorách najdou návštěvníci expozice o archeologické historii Horního a Václavského náměstí ve Znojmě, o architektuře královského města Znojma, dějinách vinařství i samotného podzemí. „Přitažlivou formou přiblížíme lidem muzejní exponáty. Instalovat budeme například kosterní pozůstatky, nádoby, pracovní nástroje, používané ve vinařství. Předvedeme také návštěvníkům práci kováře či kameníka " popsal jednatel firmy MozArt Praha Jiří Herold,

Rozlehlé bludiště podzemních chodeb a sálů, situované pod celým areálem středověkého Znojma, vzniklo v průběhu 14. až 15. století propojením sklepních prostor jednotlivých měšťanských domů. „Smyslem byla snaha ochránit obyvatele města před útrapami spojenými s obléháním města a případným rabováním cizích vojsk přímo ve městě po jeho dobytí," přiblížil znojemský historik Jiří Kacetl.