„A na jaře se trasy poprvé otevřou turistům," uvedla ČTK mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Město na takovou atrakci získalo evropskou dotaci. Novinku za sedm milionů korun začalo budovat v polovině června. Tři adrenalinové cesty doplní již zpřístupněné trasy. „Cesty adrenalinových tras jsou nyní z pětadevadesáti procent vyčištěné. V zimních měsících se budou provádět například instalace kanálových poklopů, vstupních a zamezovacích mříží nebo instalace expozic," uvedla Pastrňáková.

Zatímco dosud mohli lidé ve znojemském podzemí chodit po zpevněných cestách, adrenalinové trasy budou určené spíše pro fyzicky zdatné zájemce. Místy se lidé budou muset brodit vodou nebo půjdou v předklonu pod nízkým stropem. Nevšední cestou se tak seznámí s místy, která ještě nikdy nebyla turistům zpřístupněná. Dosud si lidé mohli projít okruh zpřístupněný ze Slepičího trhu, který je vhodný i pro rodiče s dětmi.

V podzemí pod centrem Znojma je 30 kilometrů chodeb ve čtyřech patrech. Znojemský podzemní labyrint patří k jedněm z největších ve střední Evropě. Počátky budování chodeb sahají do 14. století, kdy Znojmo leželo na významné obchodní cestě a podzemní prostory sloužily ke skladování zboží.