„Institut analyzoval radniční zpravodaje za období září 2012 až srpen 2013. Pokusili jsme se odpovědět na otázku, zda nejsou veřejné prostředky zneužívány pro prezentaci úzce vymezených politických skupin," uvedl předseda institutu Jaromír Příkazský.

Cílem EPI je podle předsedy snaha podpořit diskusi, zejména s ohledem na novelu tiskového zákona účinnou od letošního listopadu.

„Naše analýza ukázala, že radniční zpravodaje skutečně slouží z velké části jako nástroje politické komunikace a propagace politických uskupení ovládajících radnice sledovaných měst. Prozkoumali jsme 1100 novinových stran vybraných radničních zpravodajů. Do analýzy jsme zařadili vzorek pěti z hlediska počtu obyvatel podobných měst. Jedná se o Břeclav, Havířov, Písek, Třebíč a Znojmo," přiblížil Příkazský.

Ze srovnávaných měst bylo podle EPI ve Znojemských listech nejvíce politických příspěvků a PR článků za rok. „Listy jich vyprodukovaly 121. Jeden takový článek se v průměru objeví na každé dvou a půlté stránce zpravodaje," sdělil Příkazský.

Nejvíce fotografií radničních politiků za rok viděli podle EPI čtenáři také ve Znojmě. „Bylo jich jednašedesát. Jedna se v průměru objeví na každé páté stránce zpravodaje. Nejvíce politicky orientovaných příspěvků a PR článků na jedno vydání zpravodaje vychází také ve Znojmě.

Starosta Znojma odmítl závěry studie komentovat s tím, že za vším je politický boj současné radniční opozice. Po marných opakovaných pokusech dovolat se prvnímu muži Znojma, zaslala na žádost sekretariátu redakce Deníku dotazy e-mailem. Starosta odpověděl písemně. „Rozhodně odmítám tvrzení lídra znojemské ODS, který je autorem studie, že by docházelo k politickému zneužívání Znojemských listů. K ostatním závěrům studie mající politický charakter se vůbec nemá cenu vyjadřovat," reagoval Gabrhel.

Spoluautor studie, šéf znojemské ODS Pavel Kovařík, byl reakcí starosty zjevně zaskočen. „Dlouhodobě se věnuji sociologickému výzkumu a analýzám. Od nejvyššího představitele radnice bych místo populistických obhajob čekal jasné vyjádření k naší analýze i odpověď na otázku, kdo Listy řídí. Čekal bych spíše odpověď, v čem se analýza EPI mýlí," řekl Kovařík.

„Jak jinak, než zneužití peněz daňových poplatníků, lze hodnotit celostránkové vysvětlování pana starosty v minulých Listech, kde před volbami lidem vysvětluje, proč volit právě jeho jako možného kandidáta do Poslanecké sněmovny. To přece byla jasná politická kampaň," zlobil se Kovařík.

Znojemské listy podle starosty plní informační roli městského zpravodaje a žádné PR články v nich nejsou. Redakce Deníku se pokoušela zjistit, kdo vlastně redakci Znojemských listů vede. Konkrétní odpověď nezískala.

„Naše redakce pracuje s velkým nasazením a její práce je mnohdy inspirací i pro váš Deník. Viz naše přílohy ‚Kam v létě' nebo ‚Fotbal'. Kvalitě obsahu jistě prospěl i fakt, že jsme dávno před zmiňovanou novelou sami vyhlásili projekt Otevřené radnice, v jehož rámci otiskujeme názory a postřehy skutečně všech, kterým leží osud Znojma na srdci. Co se týče přípravy Listů, jsou připravovány týmově. Tento manažerský styl řízení nám plně vyhovuje," konstatoval Gabrhel.