Třináctiletá Anička, nebo Adam? Pro policii je Barbora Škrlová především klíčový svědek, který může objasnit okolnosti týrání Ondřeje a Jakuba v kuřimské kauze. S oběma chlapci totiž žila v rodině jejich matky Kláry Mauerové.

Brněnskému Deníku Rovnost se však podařilo získat informace, které důvěryhodnost výpovědi Škrlové podrývají. Muž v pozadí případu a její otec, Josef Škrla, s ní telefonoval, když ji policie předminulý týden zadržela v Norsku. A dával jí rady, co má říkat.

„Škrla Barboře vysvětloval, co má říkat na policii, aby se nic neprovalilo. Měli na to poměrně dost času, aby se to mohla naučit. Telefonovala z automatu na policejní služebně,“ řekl dobře informovaný zdroj, jehož jméno redakce zná, ale nebude ho zveřejňovat.

U hovoru byl osobně. Josefa Škrlu zatím policie nevyšetřuje, v kauze však má podle řady svědků jednu z nejdůležitějších úloh. Jeho synem je také Jan Škrla, který čelí obvinění, že se na týrání chlapců podílel.

Josef Škrla vede sektu, která se oddělila od Hnutí Grálu a ve které údajně jsou také brněnský herec Viktor Skála a bývalý šéfdramaturg Východočeského divadla v Pardubicích Martin Fahrner. Oba měli Barboře Škrlové pomáhat, když se snažila získat novou identitu. DNA dcery prvního z nich posloužilo, když Klára Mauerová chtěla adoptovat Škrlovou jako Aničku. A Fahrner pak odvezl ženu do Norska, kde se vydávala za chlapce Adama.

Škrla byl také vedoucím skautského oddílu Mravenci, do kterého řada aktérů kauzy chodila nebo k němu měla blízko. Včetně Kláry Mauerové. Od vypuknutí kauzy se však otec Barbory a Jana drží důsledně v ústraní. Jeho známí se o něm vyjadřují jako o přísném muži. Přestože nekřičí, má velkou a přirozenou autoritu.

„Je to despota. Co řekne, je svaté, a nikdy se o tom nikdo neodvážil ani diskutovat,“ přiblížil autoritářský profil bývalý kamarád Josefa Škrly, který si přál zůstat v anonymitě.

Jestliže Škrlové otec před zatčením řekl, co bude nebo nebude říkat policii, Barbora to může podle něj bezezbytku splnit. Zvlášť, když dokázala několik měsíců hrát roli třináctiletého chlapce.

„Škrlu každý poslouchá a všechno splní. Zajímavé je, že Škrla nikdy nezvýšil hlas. Stačilo, aby se podíval a tichým hlasem něco řekl. Všichni ho okamžitě poslechli a ani se neodvážili proti jeho názoru postavit,“ doplnil Škrlůvznámý.

Více informací se dočtete v úterním vydání Znojemského Deníku