V následujících týdnech badatelé pod vedením Zdeňka Čižmáře odkryjí pravděpodobně část základů západního průčelí kostela u minoritského kláštera a předpokládají i další nálezy jak na ulici Přemyslovců, tak na Horním náměstí.

Patrně nejzajímavějším nálezem na ulici Přemyslovců jsou opěrné pilíře bývalého klášterního kostela. „Až v další části naplánovaných prací stavební firma začne s plošným odkrýváním stávající vozovky, můžeme očekávat, že zachytíme části půdorysu gotického kláštera a kostela ze třináctého a čtrnáctého století,“ uvedl Čižmář s tím, že pod povrchem najdou pravděpodobně několik desítek centimetrů vysoké zbytky zdiva. „Bude zajímavé zjistit, v jakém je stavu a porovnat je s existujícími starými plány klášterního areálu,“ dodal archeolog.

Při prvním zkoumání výkopu badatelé zjistili, že v části ulice mezi pivovarem a muzeem budou mít méně práce, než předpokládali. „Archeologicky zajímavý terén je zhruba metr pod dnešní úrovní dlažby. Při barokní přestavbě kláštera a později při výstavbě pivovaru a likvidaci předhradí v devatenáctém století zdvihly terén výrazně navážky,“ vysvětlil archeolog.

Další zbytky středověké zástavby lze podle něj očekávat v další části ulice, směrem k Václavskému náměstí.
„Terén se tam patrně bude zvyšovat, proto bychom mohli například najít doklady středověkých domů asanovaných v devatenáctém století, před stavbou školy na Václavském náměstí, “ doplnil archeolog.

Ve výkopu pro nový vodovod našli badatelé také velmi dobře zachované keramické potrubí z osmnáctého století. „Podobných nálezů máme za posledních osm let víc. První byly ještě starší trubky s příměsí grafitu z patnáctého století, které jsme našli na České ulici,“ vypočítal Čižmář.