„Vlastní výcvik se uskuteční v šesti operačních prostorech. Mimo jiné ve výcvikovém prostoru Vícenice u Náměště nad Oslavou, Příslušníci náměšťské základny se budou ve velké míře podílet na zabezpečení cvičení Ample Strike 2017,“ uvedla tisková mluvčí cvičení Denisa Vernerová.

Po dobu cvičení bude v okolí základny zvýšený pohyb letecké techniky i vojáků zahraničních armád. „Starostové obcí byli o připravovaném cvičení informováni na pravidelném setkání velitele základny s představiteli místní správy a samosprávy. Všechny důležité informace budou během cvičení k dispozici na webových stránkách a facebooku základny,“ upřesnila Vernerová.

První letadla budou na základny přilétat již od příštího pátku. „Hlavní letové úsilí je v plánu v pracovních dnech od 28. srpna do 1. září a od 4. do 8. září v časech 09.00 hod. až 23.00 hod., ve dnech pracovního klidu však může dojít k příletům či odletům letecké techniky nebo k přeletům mezi operačními prostory,“ upozornila mluvčí.

V pátek 18. srpna vjela u železniční stanice Olbramkostel na Znojemsku na železniční přejezd Octavia v době, kdy tudy projížděl motorový vlak. Při srážce zemřeli dva lidé, dítě ve vážném stavu transportovali záchranáři vrtulníkem do Brna.
Srážka auta a vlaku u Olbramkostela: dva lidé zemřeli, malá dívka bojuje o život

Část Znojemska a také regionu Brno – venkov mají vojáci začleněné do takzvaného Vyhrazeného operačního prostoru Náměšť. V tomto prostoru lze očekávat největší pohyb letadel. Vedení Pohořelic s velkým předstihem na svém webu veřejnost o cvičení informuje. „Podobná cvičení jsou u nás poměrně častá a lidé jsou na ně zvyklí. Nemáme žádné stížnosti či podobné informace od obyvatel v tom směru, že by je letadla rušila,“ řekl Deníku Rovnost místostarosta města Miroslav Novák.

Pohořelice řada pilotů dobře zná. „Máme u nás nasvícený kostel a přímo od letců vím, že jeden z orientačních bodů je pro piloty právě náš kostel,“ přiblížil Novák.

Vojenské letouny vnímají například turisté v okolí Pálavy. „Občas létají vrtulníky i nad námi. Berou to na Šakvice a přelétávají i nad jezerem. O cvičení jsem zatím neslyšel, ale nemyslím si, že by s tím byly nějaké problémy. Ani v minulosti si naši hosté na letadla nestěžovali,“ řekl Miroslav Šabata, který v Šakvicích provozuje jeden z řady penzionů.

Téměř za humny mají letiště v Náměšti také obyvatelé Rešic na Znojemsku. „Vojenští piloti létají i nad námi. Letiště vždy předem informuje, že bude cvičení a že mlže bát zvýšený pohyb vrtulníků a dalších letadel. Vojáci vždy požádají o pochopení a trpělivost. Lidé si na letadla nestěžují,“ konstatovala starostka Rešic Petra Jílková.

Ilustrační foto
Ptačí chřipka: lidé dostávají peníze za utracené slepice