Okolnosti vzniku černé skládky, ve větrolamu na břehu Dyje za znojemským hotelem Dukla, prošetřuje od pondělí policie. Pikantní na jinak banálním případu je, že právě v pondělí přistihli strážníci při vysypávání jedné fůry rozbitých křidlic nákladní auto společnosti .A.S.A. Ta má přitom ve městě na starosti právě svoz a třídění odpadu a likviduje i černé skládky v okolí města.

Ředitel společnosti tvrdí, že řidič auta vysypal rozbité střešní tašky do větrolamu podle toho, jak to určil majitel odpadu. „Řidič podle objednávky firmy, která chtěla křidlice odvést, vysypal náklad k větrolamu. Cesta kolem něj se totiž před dvěma roky zpevňovala křidlicemi na základě dohody mezi původcem odpadu a majitelem pozemku a nyní se mělo jednat o obdobnou věc. Došlo tedy ke zneužití toho, že někdo zpevnění cesty před zhruba dvěma roky povolil,“ vysvětloval včera znojemský ředitel společnosti .A.S.A. Josef Esterka.

„Pro dopravce odpadu, v tomto případě společnost .A.S.A., nevzniká podle zákona o odpadech k přepravovanému odpadu žádný vztah. Jeho původcem zůstává i po dobu přepravy stavební firma. .A.S.A. tak nemá povinnost, ani pravomoc ověřovat, zda místo, na které má náklad odvézt, je oprávněno odpad přijímat,“ brání firmu i její mluvčí Gabriela Pánková, podle níž si odvoz křidlic objednala společnost Stavospol Znojmo.
Vedoucí znojemské pobočky společnosti Stavospol zpochybňuje, že by odpad byl právě od nich.

„S firmu .A.S.A. máme uzavřenou smlouvu na odvoz odpadů a sutí. Ve Znojmě ale máme jen prodejnu a vyprodukujeme tak maximálně jeden kontejner odpadu za čtvrt roku. Bouračky ze staveb vůbec nemáme. Je proto možné, že jde o jednu konkurenční společnost, která má podobné jméno,“ uvedla vedoucí znojemské pobočky společnosti Stavospol Barbora Plotzerová.

Ani zástupce stavebního sdružení Stavospol o odpadu neví. „Se společností .A.S.A. máme smlouvu na odvoz suti, ale o vývozu křidlic na cestu za hotelem Dukla nic nevím. Nemyslím si, že by si .A.S.A. troufla sama suť na toto místo vyvézt,“ uvedl Karel Vávra ze stavebního sdružení Stavospol.

.A.S.A. po prošetření případu strážníky jednu fůru vysypaných křidlic zase naložila a odvezla. Další hromady rozbitých tašek ale u větrolamu i nadále zůstávají. Ty podle informací Znojemského deníku vyvezli do větrolamu další zhruba čtyři přepravci.

Prvním, kdo už před lety rozbité křidlice k větrolamu vyvezl, byl majitele nedalekého zahradnictví Miloš Meisl. „Na zpevnění polní cesty jsem se tehdy dohodl, bohužel pouze ústně, s pracovníkem odboru životního prostředí. Když jsem se zahradnictvím začínal, tak inženýr Vítek z odboru životního prostředí souhlasil s tím, že cestu vedoucí k čerpačce zpevníme několika fůrami křidlic, které srovnáme. To jsme udělali. Pak se tam ale začaly objevovat další a další fůry, které už tam sypal kdekdo. Od předloňska odtamtud honíme náklaďáky. Aby to nebylo na nás, tak tam dokonce dcera v pondělí jedno nákladní auto zablokovala a zavolala městskou policii,“ shrnul Meisl.

Podle místostarosty Znojma Jana Blažíčka vyšetřuje okolnosti vzniku černé skládky policie. „Teď je to ve správním řízení. Vzniklou škodou jsme se nezabývali, protože známe pachatele a věříme, že to odklidí na vlastní náklady. Pokud by mělo odklízet skládku město, určitě by se jednalo o desítky tisíc korun,“ řekl Blažíček.

Případ v pondělí prošetřovali na místě městští strážníci. „Sepsali jsme podání vysvětlení s řidičem, který to tam vyklopil. Sepsali jsme vyjádření svědků a budeme to odesílat na komisi pro projednávání přestupků. Jméno podezřelého sdělit nemůžu, až po projednání v komisi,“ řekl ředitel městské policie Petr Kolouch.