Trasa ze Znojma přes Bezkov do Hradiště je zhruba 17 kilometrů dlouhá.

10:38 K zastávce se blíží bílý autobus. Za čelním sklem svítí nápis Znojmo-Hradiště 801. Řidič zastavuje, otevírá dveře. Lidé nastupují.

10:39 Autobus směr Hradiště vyjíždí z náměstí Komenského. Veze asi dvacítku především starších lidí. „Mám pocit, že nejezdí přesně podle řádu," nakloní se k sousedce Helena Princová z Hradiště. „To si nemyslím. Zatím všechny spoje, se kterými jsem jela, vyjížděly přesně podle klasického řádu. Žádné zpoždění," odpovídá Růžena Demková. „Tak to mi kamarádka asi vytiskla špatný jízdní řád," odpovídá Princová.

10:41 Linka 801 vyjíždí ze zastávky náměstí Svobody. Na elektronické tabuli u řidiče svítí červený nápis Pražská PČR.

10:43 Autobus zastavuje na zastávce Pražská policie. Několik lidí vystupuje, další nastupují. „Tak, a jedeme na Prahu," usmívá se starší muž na svého souseda. Nikdo se nediví, že autobus neodbočuje jako dříve do Gránic, ale jede rovně po výpadovce na Jihlavu a Prahu.

Lidé se novinkou baví a diskutují o tom, jak dlouho budou trvat opravy silnice v serpentinách v Gránickém údolí. Právě kvůli nim nyní čeká pasažéry linky 801 malý výlet. „Je to až o pětadvacet minut delší jízda, než obvykle, když to jezdilo přímo na Hradiště. Vypadá to, že budeme postupně sledovat příchod jara zpoza oken autobusu," usmívá se Růžena Demková.

Cestu si lidé krátí rozhovory se sousedy z Hradiště. Hodnotí daný stav. „Nic jiného nám nezbývá a jsme rádi, že to vůbec jezdí. Naštěstí jsme v důchodu, takže času máme dost. A chodit pěšky Gránicemi? To je pro mladé. Navíc vozíme nákupy, a tahat se s taškama pěšky je nesmysl," podotýká Helena Princová.

Autobus jede asi sedmdesátikilo­metrovou rychlostí.

10:50 Spoj je asi v polovině silnice mezi kasárenskou křižovatkou a Citonicemi. Jako linka městské dopravy nikde ve vesnicích, kterými v těchto dnech projíždí, nezastavuje.

10:52 Bílý autobus se prosmýkne úzkou silnicí se zatáčkami za Citonicemi a nevšímavě míjí odbočku do Mašovic. Tuto zkratku využívají řidiči osobních aut. Větší a těžší auta do této účelové obecní komunikace nesmí vjet. Navíc by ani neprojela. Kousek před Mašovicemi jsou betonové skruže a jehlany, které průjezd větším neumožní.

10:56 Projíždí Mašovicemi.

10:59 Řidič se s autobusem vyhoupl na horizont silnice mezi Mašovicemi a Hradištěm. Vidí panorama Hradiště a Znojma.

11:01 Konečně! Linka 801 míjí ceduli Znojmo-Hradiště. Přijíždí na okraj staveniště, zastavuje. Patnáctka lidí se vzájemně zdraví a vystupuje.

Řidič má devět minut čas do odjezdu zpět do Znojma. „Jel bych i rychleji, ale jezdí to nejvíc pětasedmdesát. S problémy se nesetkávám. Jednadvacet minut přesně je standardní čas. Vím, že místní objížďkou celkem žijí," usmívá se šofér Zdeněk Melka.

Pro srovnání se redaktor Deníku Rovnost vydává ze zastávky u hradišťského hřbitova do Znojma pěšky. Centrem Hradiště, kolem kostela svatého Hippolyta. Klikatou cestičkou do Gránic kolem staré vodárny a nahoru Karolininými sady to svižnou chůzí trvá necelou půlhodinku. Volnější chůzí to bude jistě déle.