Noclehárna azylového domu na Přímětické ulici praská ve švech. Vedení města proto plánuje zvýšení jeho kapacity.

„Víme, že počet lůžek v noclehárně je především v zimních měsících nedostatečný,“ sdělila mluvčí radnice Denisa Šipošová.

Situaci by podle městských úředníků vyřešila přístavba, která by navýšila kapacitu o dalších třicet lůžek.

„Současná kapacita je čtyřiadvacet lůžek. Na přístavbu budeme žádat o dotaci ministerstvo práce a sociálních věcí. V rozpočtu na příští rok máme na projektovou dokumentaci přístavby asi tři sta tisíc korun,“ upřesnila Šipošová.

Pokud město dotace získá, počítá s tím, že na výstavbu dá z městské pokladny téměř devět set tisíc korun. Celkové náklady na přístavbu odhadují odborníci na tři a půl milionu korun.

Azylový dům je v provozu dvanáct let. O ubytování mohou žádat muži, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci, kterou nejsou schopni řešit vlastními silami.

„V domě jim poskytneme ubytování, mohou si zde uvařit, vyprat a odborníci jim nabídnou výchovnou a poradenskou péči,“ doplnila Šipošová.

Těchto služeb opakovaně využívá minimálně pětačtyřicet mužů. Podle neoficiálních odhadů je ve Znojmě až sto bezdomovců.

Přímětický most, bunkry v okolí města i Načeratický kopec jim poskytují pofidérní střechu nad hlavou.

„Těžko se dá odhadnout, kolik jich opravdu je,“ dodala Šipošová.

Do azylového domu se uchylují především muži s nevyřešenou bytovou situací. Také důchodci, kterým v přijetí do běžného domova pro seniory či DPS brání například závislost na alkoholu. Nejčastěji mohou bezdomovce vidět lidi, kteří jezdí za nákupy do Kauflandu, Billy nebo Penny marketu.