Místostarosta Znojma Pavel Balík (KDU–ČSL) je dlouhodobě nemocen. Na radnici neúřaduje již pátý měsíc. Ve středu se ale v Brně zúčastnil výběrového řízení na funkci ředitele domova pro seniory v Jevišovicích. Jde o zařízení, které zřizuje krajský úřad. Ten momentálně řídí Balíkův stranický kolega Juránek. O úmyslu místostarosty získat post v klidném prostředí jevišovického zámku se ale mezi lidmi mluví již delší dobu. Pavel Balík svůj zájem o místo ředitele potvrdil.

„Na výběrovém řízení jsem byl, ale zatím to nebudu komentovat, až podle toho, jak dopadne,“ potvrdil Balík. Svoji dlouhodobou nemoc a účast v řízení v době neschopnosti nechtěl rozebírat. „Mám před sebou lékařský zákrok, takže pak se uvidí,“ upřesnil Balík. Podle informací redakce ale místostarosta nesplňuje předpoklad vzdělání. Požadavek zní na vysokoškolské vzdělání se zaměřením na sociální práci nebo speciální pedagogiku. Tyto své předpoklady nechtěl komentovat.

„Musíte se zeptat krajského, úřadu, ne mě,“ reagoval Balík. Hejtman Jihomoravského kraje vidí věc jasně. „Vím, že se Pavel Balík do řízení přihlásil, mluvil jsem s ním a pochopil jsem, že chce změnit svoje působení, ale nevím, jak dopadne výběrové řízení,“ komentoval Stanislav Juránek. „Jakmile uchazeč nesplní zadání řízení, komise je povinna jej vyřadit,“ komentoval hejtman nedostatečné kvalifikační předpoklady místostarosty Balíka. Konflikt zájmů zde ale nespatřuje. „Stranická příslušnost nerozhoduje, výběrová řízení jsou nastavena tak, že rozhodují kvality,“ uvedl Juránek.

Někteří zájemci o místo ředitele ústavu ale zvažovali, zda má smysl se řízení vůbec účastnit. „Protože se už dlouho mluví o tom, že to místo má Balík jisté, zvažoval jsem, jestli mám do řízení vůbec jít, uvedla osoba, která si nepřála být jmenována, jejíž jméno ale redakce zná. Nakonec ale do Brna jela. „Ještě to musí projednat rada, ale už teď mám z důvěryhodných zdrojů informace, že Balík vyhrál,“ dodala zainteresovaná osoba.

Místostarostu Balíka dnes na znojemské radnici oficiálně zastupuje stranický kolega Otto Mašek. „Pavel Balík vzal po volbách funkci místostarosty, ale vím, že má dlouhodobě zdravotní problémy a že mu lékař doporučil i vzhledem k věku nějakou klidnější práci. Slovo trafika ale vidím úplně někde jinde,“ řekl zastupitel Mašek.
Je to čistě osobní věc Pavla Balíka. Oficiálně mi jako místostarosta nic nesdělil,“ uzavřel starosta Znojma, občanský demokrat Petr Nezveda.