VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barista Stehlík: Děsí mě, když kavárník nepije kávu

Znojmo, Brno /ROZHOVOR/ – Barista Richard Stehlík se narodil ve Znojmě. Bezmála dvacet let se pohybuje v gastronomii. Kávu se naučil připravovat v Itálii. Rok a půl byl spolumajitelem legendární kavárny Savoy v Brně. Před dvěma lety na trh uvedl vlastní značku kávy d' Elvert. Nyní pořádá kurzy, na kterých zájemce seznámí se správnou přípravou dobré kávy.

16.7.2017
SDÍLEJ:

Barista Richard Stehlík.Foto: Deník/Ilona Pergrová

Je možné připravit si doma výbornou kávu srovnatelnou s tou, jakou dostaneme v kavárně?

V kavárnách mají často přístroje za dvě stě tisíc a kávu neumí dobře připravit. Na druhé straně jsou nadšenci, kteří mají doma stroj za deset tisíc a umí lepší espresso než ve většině kaváren. A právě tohle domácí baristy učím. Ukazuji jim také, jakou kávu nakoupit a jak s ní pracovat.

Jak poznáme, že v kavárně dobře rozumí svému řemeslu?

Na otázku není jednoznačná odpověď. Já osobně se dívám na kávovar a soustředím se na trysku na zpěnění mléka. Pokud je na ní zaschlé mléko, je to špatně. Obsluha nemá základní návyky, jak se o kávovar postarat. Když mám možnost, podívám se také na „extrakci“. Je to proud, který vytéká z páky kávovaru při přípravě espressa. Stává se ale, že toto nemáme možnost pokaždé zkontrolovat.

Na co si tedy máme dát ještě pozor?

Téměř jistě ale vidíme na mlýnek nebo násypku s kávou. Pokud jdeme do menší kavárny, kde připraví dvacet až padesát káv za den a násypku mají plnou kávy, je pravděpodobné, že nebude příliš kvalitní. Něco jiného jsou třeba vyhlášené pražské podniky, kde spotřebují kilo kávy za hodinu. Tam má plná násypka své opodstatnění.

CELÝ ROZHOVOR SI MŮŽETE PŘEČÍST V NOVÉM ČÍSLE TÝDENÍKU NAŠE ZNOJEMSKO

Autor: Dalibor Krutiš

16.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Derby Slavia - Sparta. Trenér letenského celku Andrea Stramaccioni.

Šance v poháru pro Znojmo. Může dostat hvězdnou Spartu do trablů

Otravy ptáků? Nejvíce jich je na jihu Moravy

Jižní Morava – Skleněné plochy, elektrické vedení, silnice. To jsou místa znamenající smrtelné nebezpečí pro ptáky. Česká společnost ornitologická nyní vytvořila nový web Ptačí pasti, který mapuje místa smrti opeřenců.

AKTUALIZOVÁNO

Ve vyškovských kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Vyškov – Jeden mrtvý voják a další zraněný. Na místě vrtulník. Panika. Evakuace. Tak to v úterý krátce před devátou hodinou ráno vypadalo podle očitých svědků poblíž hlavní budovy v areálu Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. V místě údajně vybuchly granáty. „Všechny nás evakuovali. Jeden voják neměl šanci přežít,“ informovala Vyškovský deník Rovnost jedna z příslušnic dědické vojenské posádky.

V kraji chybí máslo, lidé si vyrábí i vlastní

Jižní Morava /ANKETA/ – Kraj trápí nedostatek másla. V některých obchodech jej zákazníci neseženou vůbec, jinde za něj zaplatí i šedesát korun. Někteří lidé jeho konzumaci omezují, jiní se uchylují k výrobě vlastního.

Znojmo rozhodlo: před diskotékami už žádný alkohol

Znojmo – Už žádný člověk nebude smět před diskotékami v okolí Mariánského náměstí ve Znojmě na ulici popíjet alkohol. Rozhodli o tom znojemští zastupitelé na svém pondělním zasedání. Jeden z podniků prý podle starosty města navíc omezí provozní dobu. Obyvatelé okolních domů však s reakcí představitelů Znojma na dlouhodobý nepříjemný hluk a nepořádek v této lokalitě zcela spokojeni nejsou. „Vyhláškou jsme reagovali na změny zákona o přestupcích a také jí chceme řešit stížnosti obyvatel z okolí Mariánského náměstí,“ řekla na zasedání zastupitelstva vedoucí sociálního odboru města Šárka Gambasová. Politici svůj postup také konzultovali s ministerstvem vnitra.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení