„Komise zasedla v pondělí, hovořila se všemi uchazeči, čtyřmi muži a jednou ženou, a doporučila radě města Františka Koudelu. Rada na svém úterním zasedání návrh přijala a pana Koudelu do funkce jmenovala," oznámil místostarosta Jan Grois.

Jak dodal, nový ředitel členy komise a radní přesvědčil svou koncepcí a návrhy na další fungování Besedy. „Mluvil samozřejmě o cestovním ruchu a využití možností v této oblasti. Ptal jsem se ho, zda bude pokračovat jako šéf VOC, vyjádřil se tak, že tuto funkci bude nadále vykonávat ve svém volnu jako dosud," řekl Grois s tím, že v souběhu funkcí nevidí problém. „Naopak si myslím, že skutečnost, že předseda VOC bude zároveň šéfem kulturního dění ve městě skýtá mnohé možnosti. Znojmo je vinařské město a obojí aktivity se dají velmi dobře propojit," argumentoval Grois.

Svou účast ve výběrovém řízení předem ohlásil David Lobpreis. Rozhodování rady nechtěl příliš komentovat. „Výběr pana Koudely zřejmě bude dobrou volbou. K výběrovému řízení samotnému se nebudu vyjadřovat," sdělil pouze. Jména ostatních uchazečů radnice nezveřejnila. Podle místostarosty Groise nešlo o nadbytečné utajování. „Všichni ti lidé někde pracují a nechtěli jsme, aby se třeba jejich zaměstnavatel dozvěděl, že si hledají jiné místo," poukazoval Grois. Jak již dříve pro Znojemský deník Rovnost uvedl Oldřich Kužílek, odborník na otevřenost veřejné správy, je takový postup zřejmě nadbytečným utajováním informací.

Městského zastupitele Jiřího Ludvíka překvapilo, že se o post šéfa Besedy ucházelo jen pět lidí.

„Nechci samotný počet uchazečů hodnotit, ale přece jen mě překvapilo, že se ve Znojmě, kde je o manažerská místa nouze, na takovou pozici hlásilo tak málo lidí," podotkl Ludvík.

Do nově jmenovaného ředitele vkládá zastupitel velká očekávání. „Františka Koudelu znám jako velmi pracovitého člověka se zápalem pro věc. Jako předseda VOC osvědčil manažerské schopnosti, doufám, že bude možné, aby svou novou práci skloubil s pokračováním v této funkci. Mohl by pokračovat v dobré cestě, kterou nastoupil bývalý ředitel Dušan Varga," dodal Ludvík s tím, že i on předpokládá, že bude Beseda aktivnější v oblasti cestovního ruchu.

Funkci ředitele Znojemské Besedy před měsícem překvapivě uvolnila rezignace dosavadního šéfa Dušana Vargy. Přesně po třech letech práce pro Znojmo se rozhodl přijmout novou výzvu a odešel do soukromé sféry na manažerskou pozici v oblasti logistiky.