Podnikatel Bohumír Rada, který za firmou ZEVO stál, jakékoliv pochybení odmítá. „Je to absolutní nesmysl, samozřejmě že se proti tomu odvoláme," reagoval na rozhodnutí inspekce Rada, který se v nedávné době zviditelnil i jako otevřený kritik ministra financí Andreje Babiše, s jehož firmami vede hned několik soudních sporů.

Společnost ZEVO podle inspektorů několikrát porušila vodní zákon. Pokuta devět set tisíc korun souvisí se skladováním biologického odpadu. „Při kontrole jsme našli například odpad z líhnutí kuřat uložený v zemní jímce. Dále jsme našli na nezpevněné a nezastřešené ploše zahnívající ovoce, zeleninu a kaly z čistíren odpadních vod. Výluhy z těchto odpadů volně odtékaly na okolní terén," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí Jindřich Mikeš. Další, tentokrát půlmilionovou pokutu, dostala firma za to, že do půdy vytekla směs kejdy, hnoje či rostlinných zbytků.

Podle místního aktivisty Bohumila Nejezchleba, který proti bioplynce v Karlově dlouhé roky bojoval, býval dříve zápach v obci opravdu silný. „Nyní jsem již rezignoval, osm let protestů mě vyčerpalo a stálo mě opravdu velké psychické vypětí," řekl Nejezchleb.

Starosta Velkého Karlova Bronislav Prudký naznačil, že nedávná změna majitele stanice ovzduší ve vsi výrazně prospěla. „Je to změna k lepšímu," tvrdí.

Licenci získala stanice v roce 2006 a vybudovala ji firma ZEVO za sto osmdesát milionů korun. Bioplynka byla ve své době největší takové zařízení ve střední Evropě.

Měla být vzorovou ukázkou moderní a čisté technologie. Brzy se však objevily stížnosti na její špatné fungování a také na obtěžující silný zápach.

Starostové okolních obcí proti stanici protestovali a sepsali petici, kterou adresovali na Českou inspekci životního prostředí. Připojili se tak k aktivistům, kteří proti fungování stanice bojovali.

Provozovateli nakonec udělila v minulosti inspekce pokuty v celkové výši čtrnáct milionů korun. Důvodem bylo chybějící povolení, ale také zpracovávání živočišných zbytků. Společnost ZEVO se postupně dostala do likvidace. Před rokem koupila v dražbě areál i haly za třiatřicet milionů firma Zucca se sídlem v Brně, kterou zastupuje Ivan Tomášek.

Karlov tak podle některých kritiků nadělal negativní reklamu bioplynovým stanicím v celém regionu. Na základě jeho problémů totiž odmítli lidé výstavbu obdobného zařízení v Moravském Krumlově, Oblekovicích nebo třeba v Jevišovicích.

Na dvou posledně jmenovaných místech hodlal stavět recyklační centrum podnikatel Petr Štěrba. Jeho firma hodlala proměnit shnilé ovoce a prošlé jogurty v zemědělské hnojivo. Zvedla se však vlna protestů. Lidé sepisovali petici. Své podnikatelské aktivity přesunul proto do jiného regionu. „Schůdnější bude prosadit stavbu zařízení v oblastech, kde mají s fungováním bioplynek pozitivní zkušenosti," řekl tehdy Štěrba.