Odpadky, samé odpadky. Přestože mají lidé z Blížkovic sběrný dvůr v nedalekých Pavlicích, kam mohou vyvážet odpad zadarmo, objevují se v obci a jejím okolí stále černé skládky. Většina lidí, která nepořádek a krkavčí vztah k přírodě citlivě vnímá, je právem rozzlobena.

„Ty skládky jsou u nás dlouhodobým problémem. Podíváte-li se třeba směrem na Častohostice, najdete v příkopě místa, kam někdo vyvezl odpadky z domova,“ zlobí se Hana Makovičková. Jako učitelka přírodopisu má k přírodě silný vztah. „Učíme děti, jak se k přírodě chovat, ale když vyjdeme ven, vidí pravý opak. Stává se pak, že na vycházkách sbíráme odpadky,“ přiblížila stav Makovičková. Sama je tak velký ochránce přírody, že prázdné pet lahve sbírá, i když si s manželem vyjedou na bicyklu. „Mám na kole košík a prostě mi to nedá, abych ten plast cestou neposbírala,“ dodala Makovičková. Její slova potvrzují i další místní lidé.

„Ty černé skládky mne opravdu štvou. Nechápu, že když už někdo naloží odpad na vozík, tak proč ho neodveze rovnou do Pavlic na dvůr. Vždyť je to jen pět kilometrů,“ rozhorlila se studentka Miroslava Nováková.

Jehla v kupce sena

Vedení Blížkovic o problému ví. V místním zpravodaji se objevila výzva, aby se lidé chovali k přírodě šetrněji. Najít však toho, kdo černou skládku založil, není lehké.

„V minulosti jsem, zcela mimo přestupkové řízení, dva původce oslovila. Oba pak na vlastní náklady skládku odstranili,“ řekla starostka Blížkovic Šárka Ježková. Podle ní je velkým problémem stavební suť. „Pokud někdo odveze jednou za rok vozík suti, jsme se dvorem dohodnuti, že ji vezmou. Není ale možné vyvážet větší množství, třeba při rekonstrukci domu, a nechat to zaplatit obec,“ upřesnila Ježková. Vedení městyse zaregistrovalo poslední černou skládku na podzim loňského roku. „Od té doby naštěstí žádná nepřibyla. Všechny staré skládky chceme do jara zlikvidovat,“ sdělila starostka.
Městys navíc vyšel občanům vstříc, když přestal používat oznámkované popelnice.

„Nyní může mít každá domácnost tolik popelnic, kolik potřebuje. My pak platíme přesně za tuny odvezeného odpadu. Ročně nás veškerý odpad stojí téměř čtvrt milionu korun,“ vysvětlila Ježková a potvrdila zvýšení poplatku za odvoz odpadu. „Domácnostem se zvýší o čtyřicet korun na tři sta devadesát, i když, abychom nebyli ztrátoví, měli by lidé platit ještě o třicet korun více. Dalšímu zvýšení se do budoucna asi nevyhneme,“ dodala starostka Ježková.

Sběrný dvůr odpadů Pavlice vybudoval Svazek obcí při formanské cestě ze svých prostředků a dále z peněz programu Phare a Jihomoravského kraje. Jde o speciální zařízení, ve kterém mají občané obcí Blanné, Blížkovice, Ctidružice, Grešlové Mýto, Hostim, Pavlice, Prokopov a Vranovská Ves možnost odevzdat ke zneškodnění odpady, které nepatří do běžných odpadových nádob.

Do dvora zdarma

Jde především o staré léky, akumulátorové baterie, zářivky, olejové filtry, oleje, pneumatiky, elektrošrot, nebo starý nábytek, či koberce. Všechny odpady mohou obyvatelé obcí svazku odevzdat v Pavlicích ke zneškodnění zdarma.