Podle místostarosty Božic Jiřího Čady jde o více než sto let starý řadový domek, a jeho prodej za půl milionu korun je nereálný. „Pět set osmdesát tisíc korun je příliš mnoho. Kdyby pošta podstatně slevila, možná bychom o koupi uvažovali a našli nějaké využití," naznačil božický místostarosta s tím, že asi před sedmi lety stará pošta dosloužila a úřednice se přestěhovaly do obecní budovy.

Zájemci o koupi staré božické pošty si ji mohou prohlédnout, a to právě v pátek mezi desátou a jedenáctou hodinou dopolední. „Účast je ale nutné si sjednat telefonicky u Michaely Haramachové na telefonním čísle 603 577 115," uvádí se v oznámení. Elektronická aukce je naplánovaná na pátého května.

Prodej svého majetku zveřejnila Česká pošta na svých webových stránkách. Božice jsou prozatím jedinou obcí na Znojemsku, které se prodej týká, ale nelze vyloučit, že se seznam bude postupem času rozšiřovat. Na dotaz Deníku ohledně dalších prodávaných budov či případného rušení poboček mluvčí České pošty neodpověděl.

Již několik let hrozí zrušení pobočky pošty ve Vranově nad Dyjí. „Zatím se u nás pobočka udržela a situace se uklidnila. Do budoucna je ale možné, že poskytování poštovních služeb převezme nějaký partner. Mohlo by to znamenat, že část práce by převzaly prodavačky v obchodě nebo úřednice na obci," poznamenal starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra s tím, že bude bojovat o to, aby pošta zůstala zachovaná. „Vranov je přirozené centrum Vranovska a zrušení pošty by bylo nelogické a špatné rozhodnutí," uvažoval starosta.

Česká pošta si již dlouhé roky vytipovávala pobočky, jejichž provoz byl ztrátový. Kromě Vranova nad Dyjí hrozilo zavření pošty ve Vedrovicích. „Pošta se naštěstí udržela a podle mých zpráv není zatím rušení aktuální," poznamenal starosta Vedrovic Richard Janderka.

O rušení poboček hovořili zástupci pošty s obcemi již od roku 2008.

Od ledna 2013 přišli o poštu v Lechovicích a s balíky či dopisy chodí lidé do prodejny Jednoty, kde jejich záležitosti vyřizuje bývalá zaměstnankyně pošty.

Již roku 2012 se klasická pošta změnila v pouhé výdejní místo v Běhařovicích. Jednota má s poštou franšízovou smlouvu a vydává zásilky a doručené balíky. Ke zrušení pošt došlo před časem také v Trstěnicích nebo Dolních Dubňanech.