Pivo, víno, brouci, zpěv. Pestrý guláš z těchto ingrediencí už začíná vonět na několika místech Znojemska. Páteční cestu k volební urně si lidé mohou zpestřit ojedinělými gurmánskými akcemi, ale i tradičními pivními slavnostmi nebo degustací vín v Křížovém sklepě.

Ti nejodvážnější zřejmě zvolí cestu do jevišovické Sýpky. Tam se chystá i Marie Borkovcová z brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity, která s týmem kolegů přišla s receptem na řešení budoucích potravinových krizí lidstva. Tím má být entomofagie – tedy pojídání hmyzu.

A právě o své znalosti, ale i o některé recepty na přípravu nejrůznějších jídel z brouků se Borkovcová s návštěvníky podvečerní akce podělí. „Hmyz se v budoucnosti stane běžnou součástí jídelníčku, a to i v České republice. Jen zatím nedokážeme odhadnout, jak blízká budoucnost to bude,“ tvrdí odborná asistentka zoologického ústavu Marie Borkovcová.

Hmyz je podle ní výborným zdrojem aminokyselin, příznivých tuků, minerálů a chitinu, který může sloužit jako náhrada vlákniny. Akce v Jevišovicích začne v šest hodin večer asi hodinovou přednáškou, následovat bude zhruba hodinová ukázka vaření a ochutnávek. „Nemusíte ochutnat, ale přijďte se podívat alespoň na přípravu,“ lákají pořadatelé.

Tradičněji založení labužníci si zase mohou vyrazit do chvalovického hotelu Savannah na akci Slow Food, při které bude připravovat menu hvězda televizních kulinářských pořadů Zdeněk Pohlreich. Ten snoubí pokrmy nejvyšší kvality se špičkovými víny ze Znojemska. Luxusnímu prostředí hotelu a vyhlášenému kuchaři odpovídá cena – za pětichodové menu s degustací vín, nealkoholickým nápojem a živou cimbálovou muzikou zaplatí zájemce necelých devatenáct set korun.

Naopak zcela zdarma je letos vůbec poprvé vstup na slavnosti pivovaru Hostan. Novinkou je i změna jejich umístění. „Vzhledem k tomu, že za vstup na tuto akci nebudou návštěvníci nic platit, očekáváme větší zájem veřejnosti než v předchozích ročnících. Proto jsme také akci přestěhovali na velké Masarykovo náměstí. Kromě toho se uskuteční i na Slepičím trhu a po ukončení programu na náměstí bude pokračovat takzvanou afterparty, od jedenácti hodin večer v několika vybraných restauracích ve Znojmě a Dobšicích. Při nich vystoupí například Jewelci, Paroháči, Free band, Eminenti a další,“ konstatovala Silvie Jacquesová z pivovaru Starobrno, která se podílí na přípravě celé akce.
Pivovar pro letošek přivede do Znojma i hvězdné kapely. „Mohu prozradit, že si návštěvníci Pivních slavností Hostan budou moci poslechnout řadu známých kapel. Za všechny bych jmenovala skupiny Kryštof, Wohnout, Turbo a například populární MIG 21,“ řekla Jacquesová.

Zkrátka nepřijdou ani vyznavači komornějších akcí spojených s vínem. Znovín Znojmo totiž od jedenácti hodin dopoledne do osmi večer otevře dveře Křížového sklepa v Přímětcích. Kromě degustace až deseti vzorků vín nabídne také ukázku nově zpracovaného tragikomického a satirického dramatu Zlatý Diviš. Při něm bude k vidění Van de Graaffův generátor vytvářející blesky či hudební vystoupení znojemského rodáka a člena prvních houslí České filharmonie Jiřího Pospíchala, s pianistou Vladimírem Hollým.

Pro zájemce bude nedaleko otevřen i Chrám sv. Markéty a Památník Prokopa Diviše. „Návštěvníkům nabídneme především naše dvě speciality, Tramín kořenný a Muškát zlatý,“ doplnil ředitel společnosti Pavel Vajčner.