Dlouhou chodbou zní hudba a zpěv dětí. Příchozí se míjejí s rodiči, kteří již mají zápis do první třídy za sebou. „Ahoj, ahoj, tak vy už máte taky prvňáčka," zdraví se známí na chodbě školy.

Mezi rodiči s dětmi prochází jedna z učitelek. „Pojďte prosím dál. Tady je zrovna plno, museli byste si počkat, ale v další třídě je volno. Tam můžete vašeho synka zapsat," informuje pedagožka Marka a Mirku Součkových, kteří přišli se synem Adamem.

V malé třídě jsou dvě místa se sraženými stoly. Jsou hodně nízké, přesně pro budoucí školáky. I židličky jsou malé. jen učitelky mají židle pro starší žáky. „Tak se tady posaďte, tady tatínek a tady ty," vybízí Marka Součka a malého Adama učitelka Jana Stanislavová. „Jak se jmenuješ?" ptá se klučíka. Ten se představí. Pěkně srozumitelně a celým jménem. „Poznáš, co je na tomhle obrázku?" otevírá Stanislavová dialog s Adamem. „Tady je ježibaba, tady Jeníček a tady Mařenka," vstupuje do rozhovoru bez obav budoucí prvňák.

Rozhovor, který je nenápadnou a přirozenou zkouškou všech budoucích prvňáků, pokračuje testem jednoduchých počtů, znalosti základních tvarů, zkouškou znalosti barev či prostorové orientace.

Mezitím další pedagožka vyřizuje s maminkou budoucího školáka základní dokumenty. Když chlapec vše zvládne, dostává od učitelky malý dárek.

Po provedení zápisu odcházejí mladí rodiče s dětmi do další třídy, která je nyní malým koncertním sálem. Před několika řadami židliček, na nichž sedí několik dětí a dospělých, hraje muzika. Za basou stojí učitelka, cimbál rozeznívá starší školačka, okolo stojí mladí zpěváci a hráči na flétnu. „Spatřil jsem kometu, oblohou letěla, chtěl jsem jí zazpívat, ona mi zmizela," zpívají starší školáci svým budoucím spolužákům originální cimbálovou úpravu známé Nohavicovy Komety. Po skladbě sklízejí potlesk.

V sousední třídě si několik dětí maluje. Rodiče se nad jejich hlavami baví se známými nebo s učitelkami. Děti si jen hrají.

Součkovi odcházejí z budovy základní školy Pražská spokojeni. Domů to mají pěšky kousek. „Adam to zvládl v pohodě. Starší syn je už v sedmé třídě, takže se zápisy už máme zkušenost. Děti na zápisy připravují už ve školce, my jsme se na ně s Adamem nemuseli nijak zvlášť zaměřit," pochvaluje si bezproblémovou návštěvu povinných zápisů Mirka Součková a míří s manželem a synem do obchodu pro malý dárek synovi za jeho práci.