Citelný pokles návštěvnosti letos zažilo muzeum opevnění ve Vranově nad Dyjí nedaleko tamního zámku. „Ve vedrech dali lidé přednost koupání, když pak začalo pršet, šli asi spíš do hospody. Návštěvníků bylo letos méně o pětadvacet, spíš třicet procent," posteskl si šéf muzea Martin Černý.

Jak dodal, vedra byla letos taková, že se před nimi nedalo ukrýt ani do samotných pevnůstek. „Horka byla tak dlouhá, že i v řopíku bylo přes čtyřicet stupňů, tak byl beton prohřátý," řekl Černý.

Vranovští příznivci vojenské historie před letošní sezonou připravili základ malé naučné stezky. „Okruh kolem pevnůstek a k zámku je vyznačený, jen tam jsou zatím provizorní informační tabulky. Velké cedule ještě musíme pořídit, bohužel vzhledem k letošní sezoně jsme plánované nákupy museli omezit," poznamenal Černý.

Podobně mluvil předseda sdružení, které se stará o pěchotní srub Zatáčka u Chvalovic, Stanislav Salajka. „Jsme uprostřed polí a v největších vedrech se ne každému chtělo přes ně k bunkru chodit. Jinak ale návštěvnost zhruba odpovídá předchozím rokům, protože výpadek nahradily domluvené návštěvy, naposledy jsme tu měli celý autobus," řekl Salajka.

Chvalovická Zatáčka dostala před sezonou nový maskovací nátěr. „S pomocí obce jsme obnovili maskování z roku 1960. Je zajímavé tím, že bunkr nijak nemaskuje, ale je záměrně velmi výrazné. Má totiž vyvolat dojem, že je bunkr opuštěný a poškozený," usmál se Salajka.

Spokojený s letošní sezonou je naopak Jan Lněnička ze spolku, který se stará o malé muzeum opevnění u Bohutic. „Zájem návštěvníků odpovídá tomu, co za posledních pár let známe. Otevřeno ještě budeme mít příští sobotu, další termíny najdou lidé na našem Facebooku," dodal Lněnička.

Příští sobotu bude živo také ve Slupi a Šatově. „Sezona se vydařila, lidí přišlo víc než v minulých letech. Otevřeno máme i pátého, v souvislosti se slupskými Slavnostmi chleba. U bukru najdou lidé tábor Stráže obrany státu, chystáme i jedno překvapení," informoval Pavel Andrýsek, který se stará o slupský řopík. Technické muzeum v Brně na příští sobotu vypraví z Brna do Šatova, kde provozuje pěchotní srub Zahrada, parní vlak a nabídne zajímavý program u pevnosti.