VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Burčák je v prodeji. Lidé zatím váhají

Jižní Morava - Jihomoravští vinaři začali sklízet první hrozny a vyrábět burčák. Některé odrůdy letos uzrály dřív, jiní vinaři však čekají.

28.8.2008
SDÍLEJ:

TEKUTÝ POKLAD. Správná barva burčáku je mléčná až žlutá, nikoli hnědá.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Srpen znamená pro děti poslední prázdninové dny, pro dospělé první láhve burčáku. Na některých místech je už teď k dostání.

Některé vinné odrůdy jako je Irshai Oliwer už jsou totiž zralé. Veltlín zelený nebo Ryzlink vlašský přijdou podle vinařů na řadu nejpozději do čtrnácti dnů. „Burčák prodáváme už od minulého čtvrtka. Zatím máme první odrůdy Irshai Oliwer. Do čtrnácti dnů budeme prodávat i hutnější odrůdy, jako jsou Ryzlink vlašský nebo Veltlín zelený. Lidé dávají nejčastěji přednost právě těmto aromatickým odrůdám,“ pochlubil se Alois Oujezdský z vinotéky v Boskovicích na Blanensku.

Právě to, že některé odrůdy letos uzrály brzy, lidé burčáku příliš nedůvěřují a s jeho nákupem zatím váhají. „Burčák piji, ale beru ho jedině od známého, který má vinohrad. Nedůvěřuji totiž podivné žluté tekutině, kterou prodávají u silnice. Podle mě je to zkvašený jablečný mošt. Vždyť většina vinařů ještě nesklízela hrozny,“ myslí si například Roman Borovec z Brna.

Jeho slova potvrzuje i Miroslav Hovorka z Valtic na Břeclavsku. „Loni to bylo naopak v pohodě, všichni věděli, že hrozny už zrají, a hodně nakupovali,“ vzpomíná na loňskou sezonu Hovorka.

Podle zákona se burčák smí prodávat už od prvního srpna. „Letos se ale začal prodávat až od poloviny měsíce,“ upozornila zástupkyně mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně Alena Hegerová. Inspekce už začala burčák kontrolovat a odebrala už i první vzorky. „Hlídáme hlavně prodejce u silnic a stánkaře,“ řekla Hegerová.

Špatný burčák je ten, který lidově řečeno přešel, což znamená, že už několikrát dosáhl maximální hodnoty alkoholu. Do takového burčáku přidají pak vinaři cukr, aby byl k pití. „O jiných metodách některých prodejců se neodvažuji spekulovat. Důležité je vědět, že špatný burčák má tmavou barvu a sedlé kaly,“ informoval Dan Bárta ze Sdružení vinařů Čtvrtečník z Čejkovic na Hodonínsku.
Přidávat cukr do burčáku je ale zakázané, stejně jako ředit ho vodou. Nejdůležitější však je, odkud hrozny pocházejí. „Pokud je totiž nápoj označen slovem burčák, musí být pouze z domácích hroznů. Když ho vinaři vyrobí z hroznů odjinud, musí ho prodávat jako částečně zkvašený hroznový mošt,“ vysvětlila Hegerová.

Co je to burčák
-produkt získaný zkvašením vinného moštu
-nápoj, který byl vyroben výhradně z tuzemských hroznů
-vyrábět lze jen z vinné révy
-musí mít skutečný obsah alkoholu vyšší než 1% a nižší než 3/5 celkového obsahu alkoholu
-je zakázáno do něj přidávat vodu nebo cukr
-smí se prodávat od prvního srpna do posledního listopadu

Vinař Miroslav Martinásek z Hostěrádek­Rešova si nemyslí, že by burčák, který už teď nabízí někteří prodejci, byl nekvalitní. „Dnes už si nikdo nedovolí prodávat špatné zboží. Kontroly jsou velmi časté. Burčák z některých raných odrůd může být velmi dobrý,“ míní Martinásek.
S burčákem zatím otálejí například vinaři na Znojemsku. „Letos budeme k jeho výrobě sbírat Müller Thurgau. Hlavní sezona ale začne až za čtrnáct dnů. Po tradičním znojemském vinobraní,“ řekl znojemský vinař Jiří Hort.

Podle sklepmistra Modrého sklepa Nový Šaldorf Antonína Koníčka vypadá zatím úroda dobře. „Sluníčka byl dostatek, přes léto i pršelo. Sklizeň by měla být kvalitní,“ dodal Koníček.

Autor: Barbora Kurcová

28.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích.

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

Ilustrační foto.

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Jižní Morava - Kromě třídění odpadu začali lidé v domácnostech používat žížalí kompostéry. Vznikla i mapa, díky které se mohou navzájem kontaktovat. Zapojili se nadšenci na Znojemsku a Hodonínsku.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Krumlov a Šanov chystají nové parcely

Znojemsko – Desítky parcel začnou brzy nabízet zájemcům o stavbu rodinných domů radnice na Znojemsku. Nyní úředníci pracují na přípravě sítí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení