Burčákfest má samozřejmě i svůj profil na Facebooku. „Zveme všechny zájemce na 11. ročník oblíbené vinařské akce Burčákfest 2015, který letos potrvá po celý víkend od pátku 25. září až do neděle 27. září v příjemném prostředí Louckého kláštera ve Znojmě. Kromě výborného burčáku, vína ale i skvělého jídla jsme pro hosty připravili bohatý kulturní program, který začne v pátek zahajovacím koncertem slovenské skupiny No Name v jízdárně Louckého kláštera," informovali pořadatelé na Facebooku.

Páteční vstup do areálu kláštera je volný, zaplatit budou lidé muset vstupné do jízdárny kláštera na koncert.

V sobotu je v programu festivalu řada hudebních interpretů. „Například historická muzika Gnomus, vystoupení místní začínající hudebnice Terezy Holubové s jejími hosty, oblíbené duo Jerry Band a večer rozproudí taneční parket koncert Kabát revival v podobě kapely Kabát Tribute," sdělila za pořádající agenturu Gato produktion Ilona Irmannová.

Na první den Burčákfestu přichystali vinaři ze Znovínu jeden vybraný druh burčáku, který si lidé mohou koupit v prostoru Kladiva za cenu šedesát korun za litr. V návštěvnickém centru Znovínu pak lze ochutnat až patnáct vzorků vín. „Oba prostory budou otevřené až do 22.30 hodin. Provoz prodejen lahvových a stáčených vín bude prodloužený do osmi hodin večer, pouze štukové sály budou v pátek pro veřejnost zavřené," přiblížila Irmannová.

V sobotu se lidé mohou těšit na tradiční ochutnávky Sauvignonů, Tramínů, Ryzlinků rýnských a dalších vybraných odrůd Znovínu Znojmo. „Tyto ochutnávky se uskuteční formou placených bločků ve Štukových sálech a sklepení Louckého kláštera od dvou hodin odpoledne do jedenácti hodin večer. Na členy Společnosti přátel dobrých vín, kteří se prokáží členskou kartou, čekají klubové výhody," lákají pořadatelé na webu festivalu.

Atraktivní podívanou bude týž den také šlapání hroznů v kádi bosýma dívčíma nohama. „Tato úžasná podívaná za účelem výroby speciálního vína s názvem Šlapané víno za doprovodu stylové hudby Gnomus se bude odehrávat na nádvoří kláštera u historického kládového lisu. Účastnice získají zajímavý dárek a budou uvedeny na zadní etiketě vína, které bude v prodeji při Burčákfestu v roce 2016. Šlapané víno Rulandské šedé z ročníku 2014 bude poprvé v prodeji v Louckém klášteře od pátku," sdělili pořadatelé.

Poprvé v historii Burčákfestu se akce prodlouží do neděle, kdy lze pokračovat a posedět s jedním druhem burčáku. Vstupné do areálu bude pouze v době koncertu Jožky Šmukaře, a to od dvou do čtyř hodin odpoledne.

Na Burčákfest se vůbec poprvé chystá i Renata Chadimová. „Půjdu s kamarádkami už v pátek. Těším se na burčák i na No Name," svěřila se Chadimová. (dak)