„Konečná cena bude nakonec politické rozhodnutí. Chtěli bychom byty prodat za nejvyšší možnou cenu, která projde zastupitelstvem,“ řekl starosta Petr Nezveda. Až do současnosti se byty prodávaly za zhruba tři až čtyři tisíce korun za metr čtvereční, což je pětkrát méně než je podle realitních kanceláří tržní cena bytů ve Znojmě.

„Prodejní cena městských bytů by se měla co možná nejvíce přiblížit jejich tržní hodnotě,“ soudí Mirka Wildmannová, která přednáší na Soukromé vysoké škole ekonomické ve Znojmě.

Osm tisíc lidí


Pokud se tak nestane, bude podle ní na trhu neopodstatněně zvýhodněna část nakupujících. V městských bytech v současnosti žije zhruba osm tisíc nájemníků. To je čtvrtina obyvatel Znojma.

Za cenu velice blízkou jejich tržní hodnotě v současnosti prodává své domy například Brno. „Část peněz z prodeje pak mohou noví vlastníci čerpat za přísných pravidel na opravy a rekonstrukci domů,“ řekla Wildmannová.

Velká diskuse se vede o prodeji bytů v pětadvacetitisícové Břeclavi. „Rozdělili jsme byty do tří kategorií, nabízíme je za zhruba třetinu tržní ceny. Teď uvidíme, jaký o ně bude zájem,“ řekl starosta města Dymo Piškula.

Ještě levněji prodávají městské byty v Mikulově. „Cena byla pětkrát menší, než za kolik lze v Mikulově podobně velké byty koupit,“ řekl místostarosta Eduard Kulhavý.

Znojmo zvažuje tři varianty prodeje. Nájemníci buď budou mít možnost koupit svůj byt. Nebo se budou muset domluvit se svými sousedy a koupit celý dům. Ve hře je i možnost, že celý nabízený bytový fond město prodá jednomu investorovi. „Oslovili jsme několik bank, odpověděly nám, že zájemci existují,“ řekl Nezveda.

Právě odprodej jednomu investorovi by byl podle starosty pro město nejvýhodnější. „Získali bychom relativně rychle peníze na spolufinancování projektů z Evropské unie,“ uvedl Nezveda. Město chce na dotacích z Bruselu získat do roku 2013 nejméně tři miliardy korun.

Po bytech: nejdéle


Nejdéle by trval prodej po bytech. Radnice ho odhaduje až na dvacet let. Brno, Břeclav i Mikulov prodávají byty nájemníkům po domech.

O osudu městských bytů rozhodne znojemské zastupitelstvo do konce roku.