VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bývalý znojemský sládek: Hostan už nepiju

Znojmo – Letos oslavil sedmdesátiny, přesto stále s jiskrou v oku vzpomíná na slavná léta znojemského pivovaru. Hlavně na to, jak v devadesátých letech každoročně sbíral pocty na nejprestižnějších tuzemských soutěžích. Emeritní sládek znojemského pivovaru Jiří Sysel dnes dělí čas mezi svou chalupu u Dačic a byt ve Znojmě.

4.6.2010 2
SDÍLEJ:

Emeritní sládek znojemského pivovaru Hostan Jiří Sysel. Foto: DENÍK/ Daniel Smola

Sem tam se sejde se starými kamarády. Jak jinak, než nad pivem. A i jeho e­mailová adresa stále začíná jménem sysel.hostan.

Dáte si ještě dnes Hostan?
Už ho nepiju. Kupuji piva malých pivovarů, která se drží tradičních receptur na výrobu klasického českého piva. Rád si dám Černou Horu, Konráda z pivovaru ve Vratislavicích, hodně se zlepšil i jihlavský Ježek. Hostan jsem pil do doby, dokud ho ve Znojmě dělal sládek Karel Čaněk.

V čem se dnešní Hostan liší od toho, který jste ve Znojmě vyráběl vy?
Důležitý je celý výrobní proces. Naši předci nebyli hloupí, pivo vařili výborné. Já se držím zásady, proč měnit něco, co dobře funguje? Důležitá pro nás byla plnost chutě, hustá pěkná pěna a říz. Desítka dozrávala ve sklepě minimálně měsíc, dvanáctka tři měsíce. V dnešních cylindrokónických tancích se výrobní proces zkracuje. Některé pivovary přidávají stabilizátor tetrahop na lepší pěnu. Průmyslovou výrobou v eurotancích ztratilo pivo charakter konkrétního pivovaru, přišlo o svou plnost i hustou pěnu.

Díky čemu byl znojemský Hostan tak dobrý?
Základem byly dobré suroviny, chmel – žatecký poloranný červeňák, slad z Hodonic a kvasinky z pražského Výzkumného ústavu pivovarsko­sladařského. Pro ty jsem si osobně každý měsíc jezdil. Pak šlo samozřejmě o dodržení výrobního procesu, kontrolu správných teplot a trvání jednotlivých fází výroby a v neposlední řadě i o čistotu na pracovištích. Dobrá byla i parta lidí, která v pivovaru pracovala.

Autor: Daniel Smola

4.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Opatření proti žloutence v Brně trvají dál, konec epidemie je v nedohlednu

Ilustrační foto.

Zvýšené nebezpečí vzniku požárů končí. Hejtman výstrahu odvolal

Novou školku chystají v Šanově. Nevyhovující budovu dělníci zbourají

Jižní Morava – Do provizorních tříd zamíří za dva týdny děti v Šanově na Znojemsku a v Kostelci u Kyjova na Hodonínsku. Jejich dosluhující školky totiž čeká demolice a místo nich obce připravují stavbu nových. V Šanově zastupitelé schválili výběr firmy, v Kostelci radnici ještě čeká shánění zbytku peněz.

Taxikářům bez průkazu nově hrozí až stotisícová pokuta

Jižní Morava – Novela upravuje postihy taxikářů a je zaměřená proti provozovatelům takzvané černé taxislužby, tedy jízdy bez platného průkazu. Těm hrozí pokuta až sto tisíc korun. Oficiálním taxikářům, kteří služby předraží nebo nepoužijí taxametr, pak hrozí okamžité odebrání průkazu.

Vstup do EBEL byl správný krok, říká po šesti letech manažer Orlů Veselý

Znojmo /ROZHOVOR/ - Vstoupí už do sedmé sezony EBEL. Hokejisté znojemských Orlů se v této mezinárodní soutěži zabydleli, pravidelně hrají play-off a zviditelňují se i z marketingového hlediska. „Troufám si tvrdit, že pokud se nám podaří přilákat ještě jednoho či dva větší partnery, jsme schopní se s touto dodatečnou podporou pravidelně umisťovat v první čtyřce soutěže,“ věří dvaatřicetiletý Petr Veselý, jenž je manažer Orlů od jejich vstupu do EBEL.

Smrt na přejezdu: policie dál vyšetřuje. Zraněná dívka je stabilizovaná

Znojemsko /ANKETA/ - Čtyři mrtví, šest zraněných, z toho čtyři děti. Jak už Deník Rovnost informoval, dvě tragické víkendové nehody se staly nedaleko Znojma v rozmezí osmačtyřiceti hodin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení