K prodeji ho nabízel již desetkrát. Kupce by podle zástupců kraje neměla nová skutečnost ohledně památkové ochrany odradit. „O tom, že areál staré nemocnice je v památkově chráněném území, jsme zájemce informovali. Stejně tak i o faktu, že ministerstvo kultury zahájilo loni na jaře řízení o prohlášení za kulturní památku,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková.


Nyní skončilo další kolo nabídkového řízení, ve kterém kraj hledá kupce bez předepsané minimální ceny. V úterý vyberou krajští radní z došlých nabídek tu nejvýhodnější. Předchozí vážný zájemce nabízel za areál šestačtyřicet milionů korun, ale od záměru nakonec ustoupil.

Koncerty Ewy Farne musí fanoušky bavit. Zpěvačka se nebojí na pódiu tancovat, což doprovází rockovým prohazováním vlasů. Ve Znojmě předvedla i slušivý outfit.
Mám ráda suché víno, ale burčák také ochutnám, prozrazuje Ewa Farna


Znojemský architekt Jan Hora naznačil, že by místu slušela do budoucna rezidenční čtvrt s malými obchody.
Podle historika Jiříka Kacetla je prohlášení části areálu za kulturní památku potěšující zpráva. „Hlavní budova, která je nově kulturní památkou, v sobě skrývá suterén, přízemí a dvě patra. Zařízení pokojů kopírovalo nemocnice ve Vídni,“ připomněl historik Kacetl. Nemocnice tehdy čítala sto padesát lůžek namísto dosavadních čtyřiasedmdesáti.


Na přípravě podkladů pro žádost o zapsání hlavní nemocniční budovy jako kulturní památky se podílel znojemský Okrašlovací spolek. „Památková ochrana je důležitá. Je teď zcela jasné, že si zde případný nový majitel nemůže dělat, co chce. Ve Znojmě jsme už v minulosti přišli o řadu míst s historickou hodnotou. Mám na mysli třeba Žižkova kasárna, cyklistický stadion nebo městské parky,“ upozornil předseda spolku Otto Bouda.


Dodal, že i když stará nemocnice patří po mnoha peripetiích kraji, má svou kvalitní architekturou pro Znojmo stále svou hodnotu.
Znojmo má více než dvě sta padesát kulturních památek. Do seznamu patří měšťanské domy a vily, Jubilejní park, kapličky, kašny, budova radnice, minoritský klášter nebo třeba divadlo. Stará nemocnice byla památkově chráněná jako celek, nyní je zvlášť zapsanou památkou právě její hlavní budova.

Nádraží ve Znojmě čeká přestavba a modernizace.
Opravy nádraží za desítky milionů? Region chce lepší vlaky