Odložit vyřízení některých úředních záležitostí, vyřešit, kam se školními dětmi nebo do které restaurace v centru města zajít na oběd. Takové otázky budou řešit bydlící i pracující lidé asi v osmdesáti ulicích Znojma. Vodárenská společnost totiž přeruší pro dnešek dodávku vody.

„Je to nepříjemné, ale jeden den se dá vydržet. Jsme s manželem důchodci a celý den jsme doma. Napustili jsme si vodu snad do všech nádob. Podobná situace je jen výjimečná a pokud je nutné něco na vodovodu opravit, nedá se nic dělat," uvažovala Růžena Svobodová.

Důvodem k tomu, že dnes budou někteří Znojemští marně otáčet vodovodním kohoutkem, je, jak sdělili zástupci Vodárenské akciové společnosti, rekonstrukce hlavního přívodního vodovodního řadu. „Dodávku vody přerušíme od sedmé hodiny ranní do třetí hodiny odpolední. Lidé budou mít zajištěné náhradní zásobování vodou přistavením cisteren," hovoří se v tiskové zprávě.

Vyřízení úředních záležitostí musí pro dnešek odložit nemocní, invalidní lidé nebo živnostníci. Okresní správa sociálního zabezpečení ve Vídeňské ulici totiž zrušila pro dnešek úřední hodiny. Se svými dotazy nebo žádostmi se mohou lidé obrátit na klientské centrum již zítra od osmé hodiny ranní do jedné hodiny odpolední.

Ztichlá zůstane dnes Základní škola na náměstí Republiky. „Nedokázali bychom zajistit hygienu pro pět set osmdesát dětí. Připravené kbelíky s vodou by nezajistily bez potíží fungování toalet," vysvětlil ředitel školy Zdeněk Mikulič s tím, že zprvu zvažovali nabídnout dětem náhradní program venku. Rozhodl se ale nakonec udělit ředitelské volno.

„Celý den je opravdu dlouhá doba a počasí není příliš příznivé. Všichni rodiče nám ale vyšli vstříc a pokud vím, nikdo z nich nenahlásil ani žádné dítko do školní družiny, i když jsme jim tuto variantu umožnili. Školní jídelna pochopitelně nevaří," doplnil Mikulič.

Vařit naopak nepřestanou v restauraci Phoenix v Bezručově ulici. „Neotevřít přes oběd by pro nás bylo nemyslitelné. Nabídneme hostům pouze jedno obědové menu. Lidé se také budou muset obejít bez kávy, protože pressovač je nepojený přímo na bojler. Ztížený bude pochopitelně i provoz toalet," uvedla majitelka restaurace Lenka Štěrbová.

Na oběd mohou zajít lidé i do restaurace Bermuda na Mariánském náměstí. „Zajistili jsme si cisternu, která bude přímo před restaurací. Máme spoustu hostů a Znovín v těchto dnech organizuje tradiční Putování po archívních sklepích. Oběd si u nás lidé dnes mohou dát," podotkl provozní Marcel Kundrát.

Naproti tomu La Cassa Navarra v Kovářské ulici i Hospůdka Na Věčnosti ve Velké Mikulášské otevřou dnes až ve tři hodiny odpoledne. „Nezajistili bychom hygienu a vaření by bylo obtížné. Rozhodli jsme se proto otevřít až odpoledne," poznamenala provozní Alena Odvárková.

Náhradní zdroj vody přistavením cisterny si zajistila také znojemská stará nemocnice. Dle slov mluvčího nemocnice Pavla Jajtnera výpadek v dodávce vody provoz nijak neomezí.