Na sídlišti u ulice Pražská je hned několik míst, kde jsou chodníky dlouhodobě ve velmi špatném stavu. „Zrovna ve středu jsem šla k prodejně masny a u plakátovací plochy jsem šlápla na houpající se dlaždici. Vystříkla z ní voda a já měla mokré nohy a vodu v botách. A to jsem měla štěstí. Jít v botách na podpatku, mohla jsem mít vyvrtnutý kotník. Město tohle dlouhodobě neřeší. Vloni jen udělali jeden dlouhý chodník mezi Billou a Telecomem, ale to nestačí. Vždyť na tom sídlišti žijí tisíce lidí, jsou tam i hodně staří. Na co město čeká? Až se tam někdo zabije?" zlobila se Renata Pavelková.

Město počítá ve svém rozpočtu na letošní rok s částkou pětatřicet milionů korun, které poputují právě do chodníků. Nyní připravují úředníci výběrové řízení, z kterého má vzejít vítězná firma.

„Vzhledem k finanční náročnosti je celý proces zdlouhavější. Zhotovitele bychom měli znát na začátku dubna. Pokud to dovolí počasí, měli bychom bezprostředně poté začít s opravami. Oznámíme také včas seznam všech ulic, kterých se opravy budou týkat," informovala mluvčí města Znojma Zuzana Pastrňáková.

Záměr opravit chodníky vítá i opozice, ale domnívá se, že by na webu města měl být zveřejněný seznam ulic určených k opravě.

„Možná měli prostor dostat občané, kteří by hlasovali nebo přidávali své náměty. I rekonstrukce ulic musí mít přece nějaký projekt, který by měl být dopředu jasný. Snad nepůjde jen o pouhé záplatování," uvažoval opoziční zastupitel Jiří Kacetl.

Stav chodníků ve městě trápí i Karla Fialu, který je místopředsedou Okrašlovacího spolku ve Znojmě.

„Chodníky připomínají místy překážkovou dráhu, mnohdy jsou i životu nebezpečné. Zvláště, pokud napadne sníh nebo chodník pokryje ledovka. Mnoho míst po městě řemeslníci rozkopali a zalepili a tento postup opakovali mnohokrát s použitím různých materiálů," zlobil se Fiala. Jak dodal, vítá, že vedení města sáhne do pokladnice, aby tento stav napravilo.

„Otázkou zůstává, jak dospěli k částce pětatřicet milionů korun. Co bylo podkladem pro rozhodování zatím nikomu nesdělili," doplnil Fiala s tím, že nově opravené chodníky by měly být bezbariérové a tím pádem i bezpečnější pro pohyb handicapovaných po městě.

Nového chodníku se dočkali před časem lidé v Oblekovicích. „Situace byla velmi nebezpečná a neudržitelná. Město zaštítilo finančně zbudování chodníku od kulturního domu ke kapličce. Zbylé chodníky jsou v majetku kraje, ale snažím se o to, aby nové chodníky postupně získaly celé Oblekovice," slíbila předsedkyně městské části a krajská radní Bohumila Beranová.

Obtížné procházky s malým dítětem popsal místní obyvatel Daniel Kubále. „Bydlíme za mostem vlevo, je to klidné a spíše vesnické bydlení. Máme s partnerkou malé dítě, a pokud jedeme s kočárkem, cesta na mnohých místech připomíná spíše tankodrom," popsal mladý muž.

Tankodrom připomíná i část ulice Vídeňská, zejména od správy sociálního zabezpečení směrem k budově zdravotní pojišťovny. Tento úsek by měl být dle slov mluvčí města do oprav zahrnut též.

Nové chodníky naopak získali nedávno obyvatelé Hevlína. „Po vybudování kanalizace bylo potřeba dát do pořádku silnice a chodníky," řekl starosta Hevlína Jiří Dohnal. Opravy se týkaly ulic U Hřiště, Slovácká, Šeříková, U Rybníka, Mlýnská, Příční, Hasičská a Kaštanová a vyžádaly si náklady čtyřicet milionů korun. Polovinu uhradili Hevlínští z obecní pokladny, na druhou polovinu si brala obec úvěr. Nové povrchy byly hotové loni na podzim.

Nové chodníky získala nedávno Dyje. S opravami pokračují také Hodoničtí, loni dostala nový povrch ulice Školní, letos by to měly být ulice Krhovická a U Sladovny.